През 2017 година подобриха 185 национални рекорда в плуването

Антъни Иванов Снимка: Инстаграм

На специална пресконференция в Пресклуб „България” ръководството на БФ Плувни спортове отчете най-успешния сезон в последните години.

Президентът на БФ плувни спортове Георги Аврамчев заяви пред репортерите, че тази година всички са работили усърдно и резултатите са много добри.

„Най-хубавото е, че в резултатите има голяма плътност, много състезатели имат близки времена, което говори за сериозна конкуренция в много дисциплини. Бюджетът ни за 2018 г е същият като изминалата година. Искам специално да благодаря на ММС и министър Кралев за подкрепата, която оказват на плувните спортове. Постепенно се решава и сериозния проблем с базите – в Бургас се строи един от най-модерните басейни на Балканския полуостров, надявам се да бъде възстановена базата и на „Червено знаме”, което ще ни даде възможност да организираме състезания от нaй-висoк ранг”, уточни Аврамчев.

Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова обяви, че добрата работа в 5-те плувни центъра – в София, Пловдив, Сандански, в Бургас и Варна, вече дават своите резултати. За младежката Олимпиада в Аржентина се надяваме да спечелим 4 квоти /2 при юношите и 2 при девойките/. Добри резултати през годината постигнаха и състезателите по скокове във вода и синхронното плуване .

„На Европейското първенство отборът ни по синхронно плуване за девойки за първи път се класира за финалите, където заехме 11-то място. Добри резултати имаме и в скоковете на вода, въпреки че условията за подготовка не са добри”.

Националният селекционер Кристиян Минковски заяви, че тази година са подобрени 185 национални рекорда – 96 при мъжете и 89 при жените.

Най-добрите постижения са на Антъни Иванов – 8-то място на световното при мъжете и бронзовия му медал на световното за юноши, 6-то място на Диана Петкова на европейското при девойките, представянето на Венцислав Айдарски на световното на 10 км в открити води, спечелените златни медали на Балканиадата и на значими международни турнири.

Най-важните състезания през 2018 г. са европейското за мъже и жени, световното за мъже и жени в малък басейн, Младежките олимпийски игри, на които се надяваме на добро представяне.

Антъни Иванов заяви пред репортерите, че е доволен от условията в университета в Оубърн, където тренират много от най-добрите плувци в света.

„Ще участвам във всички състезания в САЩ, ще направя всичко възможно да се състезавам и в националните ни шампионати. Най-важното състезание за мен е европейското първенство в Шотландия, на което се надявам да спечеля медал”, заключи най-добрият ни плувец за 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.