През 2017 година подобриха 185 национални рекорда в плуването

Антъни Иванов Снимка: Инстаграм

На специална пресконференция в Пресклуб „България” ръководството на БФ Плувни спортове отчете най-успешния сезон в последните години.

Президентът на БФ плувни спортове Георги Аврамчев заяви пред репортерите, че тази година всички са работили усърдно и резултатите са много добри.

„Най-хубавото е, че в резултатите има голяма плътност, много състезатели имат близки времена, което говори за сериозна конкуренция в много дисциплини. Бюджетът ни за 2018 г е същият като изминалата година. Искам специално да благодаря на ММС и министър Кралев за подкрепата, която оказват на плувните спортове. Постепенно се решава и сериозния проблем с базите – в Бургас се строи един от най-модерните басейни на Балканския полуостров, надявам се да бъде възстановена базата и на „Червено знаме”, което ще ни даде възможност да организираме състезания от нaй-висoк ранг”, уточни Аврамчев.

Генералният секретар на федерацията Таня Богомилова обяви, че добрата работа в 5-те плувни центъра – в София, Пловдив, Сандански, в Бургас и Варна, вече дават своите резултати. За младежката Олимпиада в Аржентина се надяваме да спечелим 4 квоти /2 при юношите и 2 при девойките/. Добри резултати през годината постигнаха и състезателите по скокове във вода и синхронното плуване .

„На Европейското първенство отборът ни по синхронно плуване за девойки за първи път се класира за финалите, където заехме 11-то място. Добри резултати имаме и в скоковете на вода, въпреки че условията за подготовка не са добри”.

Националният селекционер Кристиян Минковски заяви, че тази година са подобрени 185 национални рекорда – 96 при мъжете и 89 при жените.

Най-добрите постижения са на Антъни Иванов – 8-то място на световното при мъжете и бронзовия му медал на световното за юноши, 6-то място на Диана Петкова на европейското при девойките, представянето на Венцислав Айдарски на световното на 10 км в открити води, спечелените златни медали на Балканиадата и на значими международни турнири.

Най-важните състезания през 2018 г. са европейското за мъже и жени, световното за мъже и жени в малък басейн, Младежките олимпийски игри, на които се надяваме на добро представяне.

Антъни Иванов заяви пред репортерите, че е доволен от условията в университета в Оубърн, където тренират много от най-добрите плувци в света.

„Ще участвам във всички състезания в САЩ, ще направя всичко възможно да се състезавам и в националните ни шампионати. Най-важното състезание за мен е европейското първенство в Шотландия, на което се надявам да спечеля медал”, заключи най-добрият ни плувец за 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.