125 години от рождението на великия Дан Колов

На днешния 27 декември се навършват се 125 години от рождението на един от най-великите български спортисти за всички времена – легендата Дан Колов.

Дончо Колев Денев, или както е по-известен, Дан Колов е роден в село Сенник край Севлиево. На 17 години заминава с група българи за САЩ, където започва да работи като общ работник.

Дан Колов е първият българин, който става европейски шампион на България по борба в свободен стил през 1936 г. в Париж. И първият борец, който успява да спечели два пъти „Диамантения пояс“ за световен шампион тежка категория при професионалистите. В цялата си кариера има над две хиляди официални срещи, като губи само три от тях.

В Токио българинът излиза срещу непобедения идол на японската борба „Джики Хигин – Удушвача“, а на двубоя присъства самият японски император. Дан Колов побеждава, а Япония е потопена в скръб. През 1933 година в Париж българинът побеждава европейския, световен и олимпийски шампион Анри Деглан – „човекът с хиляда хватки“. Следват победи в Австралия, Нова Зеландия, Африка и Азия, срещу прочути тибетски майстори на бойните изкуства.

След 30 годишния си престой в чужбина, Колов най-после се завръща в България като истински герой, както и е посрещнат. Отказва да смени гражданството си с американско с думите: „Чувствам се силен, защото съм българин”.

Издъхва от туберкулоза в роднината си през 1940 г.

Предложено му е да се снима във холивудски филм с хонорар от 24 хил.лв, но е отказал и единствения филм, в който се е снимал е „Под Игото”, но за съжаление филмът не се заснема до край. Дарява 500 000 лв. за закупуването на самолети на българската авиация. Повечето му пари отиват за благотворителност.

Умишлено го погребват с лице срещу Балкана – „планина срещу планина“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.