„Fight Like a Girl“*

Силно поколение момичета и девойки – шампионки в таекуон-до и кик бокс – расте в столичния клуб за бойни изкуства и бойни спортове ABC Fight Club. Шест девойки трета година държат много високо ниво, с участие на десетки национални и международни турнири по таекуон-до ITF и кик бокс (WAKO). В почти всички случаи и шестте са в призовата тройка, а много често са и шампионки на спаринг в своите категории.

Доказателство за това е и поредният голям международен турнир по таекуон-до ITF – „Bulgaria Open“, който се проведе през уикенда в Благоевград. На него Екатерина Иванова, Ния Христова, Елена Любомирова, Александра Димитрова, Валентина Тодорова, Таня Джалалиева спечелиха общо 3 златни и 2 сребърни медала в индивидуалната надпревара на спаринг при деца и девойки. Отделно Екатерина, Ния и Елена със сборен отбор спечелиха златен медал отборно.

УСПЕХИ
Подобно е положението на почти всички национални и международни турнири, на които участват в последните две – три години. Всички са държавни шампионки по таекуон-до в своите възрастови групи – момичета и девойки. Валентина и Александра станаха световни шампионки на спаринг при девойките на първото Открито Световно първенство по таекуон-до, организирано от ITF HQ, което се проведе в Холандия през септември. Пак там Екатерина и Елена спечелиха световната купа в надпреварата на цветните колани при децата.

Елена взе още един златен медал и в дисциплината форми (тул), а двете играха и отборно момичета и заедно с Румяна Янева, Радина Павлова и Мая Малинова спечелиха отборната световна купа на спаринг срещу представителите на домакините.

Септември беше особено успешен за Екатерина, която в началото на месеца стана и европейска шампионка по кик бокс, стил кик лайт, на Европейското първенство по кик бокс за юноши и девойки в Република Македония.

През април на Европейското първенство по таекуон-до в Ливърпул Таня и Ния станаха европейски шампионки на спаринг, съответно при девойките младша възраст и при децата. Пак от там Елена и Екатерина се завърнаха с бронз на спаринг.
Девойките имат подобаващо представяне и за изминалата 2016 г. Елена Любомирова и Екатерина Иванова станаха европейски шампионки по таекуон-до в Солун.

Валентина Тодорова спечели първото място на Европейско младежко първенство по савате (френски бокс) в София. Десетки са спечелените медали от държавните първенства по кик бокс (предимно в стил кик лайт и лайт) за 2016-а и 2017-а г. в Шумен, Каварна, Свиленград, София, както и на таекуон-до, в дисциплините спаринг и форма от състезания в Пловдив, Панагюрище, Ботевград, Севлиево, Плевен, Благоевград, Стара Загора… Сред международните им изяви са още периодични участия в най-стария турнир по таекуон-до на Балканите в Бачка Топола, Сърбия, международния турнир “King of Taekwon-do” в Гърция, Slovenia Open и др.

ШКОЛА
И шестте момичета тренират таекуон-до и кик бокс в един от най-старите клубове по бойни изкуства в страната – ABC Fight Club. Техни треньори са майстор Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до) и световните и европейски шампионки по таекуон-до Амалия Колева (IV дан) и Недялка Бачева (IV дан). През тази година клубът навършва 25 години организирана активна тренировъчна и състезателна дейност.

През годините в него се наложи доказана методика на тренировки по бойни спортове и бойни изкуства, а в различните зали са тренирали стотици, без ограничения за ниво, пол и възраст. Създателят на клуба Красимир Гергинов има повече от 38 години опит в бойните изкуства и в бойните спортове и е треньор на много световни и европейски шампиони при мъжете и жените от близкото минало. Треньорките им Недялка Бачева и Амалия Колева освен богатия състезателен опит, вече имат и не малък стаж в работата с групи на клуба на всички нива.

ТРЕНИРОВКИТЕ
Целенасочените тренировки, конкуренцията, партньорството, отборният дух, са сред най-важните фактори за успехите. В залата работят за физически качества като техника, сила и бързина и се учат на психическа устойчивост, дисциплина, здравословен начин на живот и избягване на контузии. Не на последно място са ценностите, които бойните изкуства възпитават, като уважение, постоянство, самоконтрол… Валентина и Таня са на 17 години, Александра – на 16, Ния – на 14, Екатерина и Елена – на 13. И шестте тренират без прекъсване по 6 – 7 и повече години таекуон-до.

Преминали са през всички ученически степени на корейското бойно изкуство (цветни колани), а Валентина, Таня, Александра и Елена вече защитиха и I дан. Красиви и атрактивни, те са в основата на демонстративните участия на клуба в обществени спортни събития и прояви, свързани с бойните изкуства. Опитвали са уменията си и в други бойни спортове, тъй като уникалната техника с крака, която таекуон-до дава, позволява достойно представяне и на савате, и на олимпийско таекуон-до. Участията им там засега обаче са повече за трупане на състезателен опит.

СЕМЕЙСТВОТО
За да могат да тренират и да се състезават успешно, от огромно значение е и подкрепата и разбирането на семействата на момичетата. Пътуванията и участията в почти всички състезания са за тяхна сметка. Отделно всички са ученички в софийски училища и съчетават тренировките и спортните лагери с образованието. Друг любопитен момент е, че освен момичетата, в залата са и други членове на семействата: Екатерина тренира с почти цялото семейство – таекуон-до тренират (и се състезават) баща й, както и двамата по-малки братя Владимир и Александър.

Баща й Димитър се върна с бронз при мъжете от Световната купа в Холандия през септември, а 8-годишният Владимир трупа опит на турнири по таекуон-до и кик бокс. Братът на Таня – Александър също записва успешно представяне на състезанията по таекуон-до и кик бокс. Ния е от 5-годишна в залата заедно с големия си брат – Петко (вече I дан таекуон-до), а Валентина – с по-малката си сестра Александра… Освен за най-близките си, шестте шампионки са образец за подражание и на много от по-малките в залата – и не само момичета, които тръгват по техния път.

*„Fight Like a Girl“ – „Бий се като момиче“ – песен от дебютния албум на 23-годишната американска кънтри певица Kalie Shorr (2016)

Автор: Д. Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.