10 български мотоциклетисти са европейски шампиони за годината

Снимка: БФ Мотоциклетизъм

През тази година БФ Мотоциклетизъм организира 22 кръга от държавните първенства по мотокрос, писта, супермото и баха, като в състезанията участваха 394 пилоти от 38 клуба. Домакини на отделните кръгове бяха 11 града, като в много от тях надпреварите бяха истински празник за хората от общината.

Броят на зрителите във всички състезания надхвърля 110 000. Българските пилоти участваха в 19 кръга на европейските първенства по мотоциклетизъм и спечелиха общо 39 медала /13 златни, 11 сребърни и 15 бронзови/, каза на пресконференция в Пресклуб „България” председателят на Организационния комитет „Гран при България” Румен Петков.

Европейски шампиони станаха:
Мотокрос: Виктор Бориславов, Николай Малинов, Тони Цветков и Атанас Петров.
Писта: Милен Георгиев и Александър Георгиев
Супермото: Християн Георгиев, Кристиян Иванов, Хакан Халми и Веселин Иванов.

„Това са най-евтините европейски шампиони на България, защото нашият спорт не получава нищо от държавата. В началото на сезона българските състезатели в световните и европейските първенства по мотоциклетизъм участваха от името на Румъния и Чехия заради задълженията на БФМ към Международната федерация. През месец март президентът на БФМ Богдан Николов ипотекира своята къща и задълженията от 850 000 евро бяха погасени, Българската федерация възстанови правата си и това позволи на нашите пилоти да участват за България, с лицензи, издадени от БФМ. Надявам се за 2018 г. ММС да се съобрази с критериите, които обяви за финансиране на спортните федерации – брой на състезатели, клубове, спечелени медали от европейски и световни първенства, зрителски интерес, социална значимост – критерии, по които мотоциклетизмът е сред водещите спортове в България”, заключи Румен Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.