Тихомир Иванов: Имам сили за медал от eвропейското в Берлин

Снимка: EPA

Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Тихомир Иванов е намерил своето място във финала на скок височина за мъже с личен рекорд от квалификациите 231 см. Загрявката на тренировъчния стадион преди битката за медалите преминава по план. Време е за големия финал. Тихомир излиза на олимпийския стадион с горда вдигната глава, готов да се бори за това, което му принадлежи. При последното ускорение обаче изпитва болка в бедрото на отскачащия крак..Този момент променя всичко.

„В минутите, когато усетих тази рязка болка, ми минаха през главата няколко неща. Едното от тях не беше, че няма да мога да скачам, а дали ще успя да се засиля по разбега и да направя поне един скок. Но с течение на опитите, които опитах да направя със скок, се разбираше все повече и повече, че това ще е невъзможно. Отидох при щаба и да обясня за какво става дума. От страна на треньора получих отговор да опитам. Опитах още няколко пъти и тогава видяхме, че е невъзможно. По-добре беше да спрем, отколкото да стане по-фатално“, каза Тихомир Иванов пред БНТ.

Реакцията му след неуспешния единствен опит беше красноречива. „Съжалявам“ – това бяха думите, изразяващи разочарованието на Иванов.

„Чувствах се виновен, защото в този момент, в този час, на този стадион аз бях безпомощен да се засиля и да направя поне един успешен опит. Имайки предвид целия сезон, всичко се стече до една минута, до едно ускорение, което се оказа фатално точно на Световното първенство“, добави той.

Прегледите показват – 17-сантиметрово разтежение на предния бедрен мускул на откачащия крак. Тихомир е взел правилното решение, да се откаже. Въпреки горчивината.

„Шансовете за медал бяха напълно реални. Спомням си само когато вече бяхме излезли от стадиона, а финалът още се провеждаше. Бях в една студена вана и в същия момент се решаваха първите три места. Като видях, че третият резултат е 229 или 228, си казах, че на дадения момент и на точното място шансът се усмихна на правилния човек“, разказа Тихомир Иванов.

Рядко се връща към този ден. Щастлив е, че възстановяването е преминало добре и най-вече, че до себе си има хора, които винаги ще му подадат ръка – неговият треньор – Георги Гетов, най-добрата българска сприньорка Ивет Лалова и нейния съпруг Симоне. Финалната процедура е направена при Ивет и Симоне в Италия. Тихомир се надява до седмици вече да тренира на пълни обороти.

„Починах си наистина няколко седмици. Отидох на лагер с групата, които вече бяха започнали да тренират. Там лека-полека започнах да бягам. След това започнах да правя процедури, защото 20 дена не трябваше да има никакво натоварване, въобще този крак не трябваше да се пипа. За мой късмет Ивет и Симоне бяха в България. Свързахме се, започнах да правя процедури с него.“

Преди броени дни той е направил и първите си опити в сектора за скок на височина.

„Изключително съм радостен, че имах възможността да контактувам с Мирела, Ивет. Въобще, получавам една голяма подкрепа от тези хора. Изключително съм благодарен за това, че веднага откликнаха за възстановяването ми. Веднага се направи една програма и тренирам напълно нормално благодарение на това“, каза още той.

Иванов не изключва възможността да се завърне още за Световното първенство в зала в Бирмингам през март.

„Вчера, когато си поставих трамплина и си окачих летвата на стойките, изпитах едно удоволствие, което не бях изпитвал много време. Въпреки че скачах само от няколко крачки, ме върна към мисли, които са изминали през сезона, за успешни опити, които съм правил на височини, котата 230. Това ми дава стимул да продължавам да тренирам, за да се върна към тези резултати и да надграждам.“

„С треньора си казахме, че искаме да видим как ще се развие подготовката и самият сезон. В момента съм 9-и в ранглистата, което ми дава реален шанс да участвам, защото няма 12 човека с резултат 233.“

Запитан дали е готов да се върна по-силен от всякога, Тихомир каза:

„Определено. До преди седмица имаше още 300 дена до Берлин. Има 290 дни, не ги броя, но ми излезе наскоро. Насочил съм психическата си подготовка си към Берлин. Винаги трябва да поставиш цел, която е над главата ти. Ако съм здрав и подготовката и в двата сезона мине добре, мисля, че спокойно мога да вляза в тройката и да взема медал.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.