Български треньор по таекуон-до с най-високото отличие за заслуги в спорта на Норвегия

Българин е първият чужденец, който заслужи най-високото спортно отличие в Норвегия. 68-годишният майстор Иван Цачев (VIII дан), треньор и инструктор по таекуон-до, беше отличен от Окръжния Спортен комитет на град Трьомсо за дейността си в областта на корейското бойно изкуство в периода 1996 – 2016 г.

През това време той е тренирал стотици цветни и черни колани в таекуон-до като сред тях има медалисти от големи първенства и дори хора със Синдром на Даун, защитили майсторската степен I дан в таекуон-до.

В Норвегия специален съвет събира данни и номинира заслужили спортни дейци за най-престижното спортно отличие. Изборът се прави от Борда на Спортния комитет. На специална церемония в петък, 27 октомври, в спортната зала на футболния стадион на един от най-северните норвежки градове, отличието му връчи лично президентът на Окръжния Спортен Комитет на Трьомсо – Кнут Бьорлеген.

„Това за мен е голяма чест, признание и уважение“ – казва майстор Иван Цачев, който е носител на високия VIII дан в корейското бойно изкуство. И подчертава, че се радва, че Спортният комитет в Норвегия следи развитието и успеха на всички спортове, а не само на най-популярния – футбол.

По думите му – от 1987 г. до 2017 г. при него са тренирали таекуон-до над 1800 души. Сред тях има много национални шампиони на Норвегия, европейски и световни медалисти. Наред с тях поставя и тези, които са станали професори, академици и много други, които са се реализирали в живота. Казва, че днес не рядко негови ученици му признават, че част от успеха им е дошъл с дисциплината, на която ги е научило таекуон-до по време на неговите тренировки.

Практиката му е доказала положителния лечебен ефект на таекуон-до върху хора с церебрална парализа, Синдром на Даун и други заболявания.

„И до днес таекуон-до ми е в сърцето“, казва майстор Иван Цачев, който въпреки годините не спира да преподава таекуон-до в Трьомсо, да води семинари по света и да се занимава с организационна дейност в една от големите таекуон-до федерации GTF, където заема престижна длъжност. Не е забравил и връзката си с България, с която освен близките, го свързват и приятелствата в таекуон-до. Това лято той проведе два семинара в София и не спира да се интересува от успехите и постиженията на приятелите си там. „Моята философия е таекуон-до за всички“, обобщава той преди да потегли за тазвечершната тренировка в заснежения град, близо до полярния кръг.

Автор: Денка Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.