Антон Синапов: Целта ми е да надградя резултатите си

Българският биатлонист Антон Синапов даде специално интервю за БНТ преди старта на новия сезон. Той сподели, че подготовката е преминала по план, а целта му е да надгради резултатите си от предишните години. Синапов се надявам да бъде във върхова форма за Олимпийските игри в Пьонгчан, за да може да покаже най-доброто от себе си.

Тони, началото на сезона, първият и най-важен въпрос: Всичко окей ли е здравословно, как се чувстваш физически?
– Всичко е окей. Летният сезон мина много добре. Подготовката мина перфектно, чувствам се добре. Дано това си проличи и на състезанията.

Един месец остава до началото на сезона. Малко или много е той и има ли какво да се отработва през този един месец?
– За един месец няма кой знае какво да направиш, за да изградиш. В този месец почваме тренировките на ски. Ще тестваме ските. Получаваме новите ски, новата екипировка. Техническата част почваме да я изглаждаме в този месец.

Казваш „новата екипировка“ – няма как да не отбележим прекрасните шевици, които има на новия ни екип. Смяташ ли, че това може да ви внесе още състезателен български дух?
– Да, новите гащеризони са страхотни. Имат фолклорни мотиви. Надяваме се да ни донесат късмет, особено на най-важните състезания през сезона.

Екатерина Дафовска заяви, че вижда израстването при теб. Какво мислиш, че си подобрил в сравнение с миналия сезон?
– Миналата година успях да покажа на някои стартове това, което тренирам вече доста дълги години. Мисля, че успях да си подобря стрелбата – и точността, и скоростта. При нас подобренията въврят много бавно, което е малко неприятно. Надявам се през зимата да мога да покажа това, което тренирах цяло лято.

Миналата година показа най-добрия си резултат на Световното първенство, най-важния форум за тогавашния сезон. Сега да очакваме ли също и на Олимпиадата и в Пьонгчан? За там ли е насочена пиковата ти форма?
– По принцип, когато треньорът постави цели на отбора, гледа формата да е пикова в състезанието, за което е поставил цели. Миналата година това беше Световното и Европейскиято. През тази, разбира се, ще е Олимпиадата. Европейското ще е малко на втори план. Ако всичко върви нормално и няма разболявания, контузии, което при нас е много трудно, да се надяваме, че тогава ще сме във върхова форма, за да можем да покажем най-доброто от себе си.

Преди малко каза, че целта ти е да запазиш и да надградиш резултатите от миналата година. Постоянството ли е основната ти цел за този сезон – да си постоянно в точките?
– Да, това е едно от нещата, защото като трупаш повече точки, си по-нагоре в ранглистата. Другата ми цел е да успявам да си подобрявам най-добрите резултати както на първенства, така и на Световни купи, а също и на щафети. Защото в предните години показваме добри резултати в щафетите, но все сме на косъм, за да се получи нещо по-голямо.

Далечната дестинация Пьонгчан и коренно различните условия – близостта на океана, постоянният вятър, може ли това да повлияе негативно и ще стигне ли времето за аклиматизация, само 4-5 дни преди Олимпийските игри ще сте там?
– В Америка миналата година имахме състезание, в Пьонгчан също. Мисля, че всеки друг континент е малко по-различен като сняг, като метеорологични условия. Часовата разлика също оказва влияние. Бях на трасето и доста ми хареса като релеф, но няма как да не си окаже влияние снегът, вятърът, стрелбището е доста ветровито и трудно.

Владо каза, че за да се справи с часовата разлика няма да променя режима си, ще се движи по европейско време. Ти така ли ще процедираш, или ще опиташ да се нагласиш спрямо корейското време?
– Почти всички състезатели не се настройваме по корейското време, въпреки че Олимпийските игри са малко по-различно състезание. Олимпиадата е един път на четири години – няма как да не се настройваш за там. Но мисля, че и аз няма да се настройвам по часовото време, просто ще следвам европейския режим, европейското часово време, за да няма стрес за организма.

Един по-неудобен въпрос, свързан със стрелбата прав, която на няколко пъти ти отнемаше добрите класирания – предполагам върху това основно си работил и ще надградиш ли точно в този елемент?
– Проблемите в стрелбата прав са не защото не мога да стрелям прав, а просто са от психическа гледна точка. Всичко се дължи на напрежение. През лятото в голяма част от тренировките ми се случва да показвам много по-добри проценти на стрелба от положение прав.

 Да разбираме, че проблемът е само в главата и психическата настройка ти е коствала добрите резултати? Да се надяваме, че сега напрежението няма да бъде толкова голямо.
– Може да се каже, но аз не го определям като напрежение, а като липса на опит. Миналата година усетих точно това нещо на Световното първенство, защото вече имах две Световни купи и преди стрелбата прав си върнах лентата назад и си припомних грешките от двете Купи и знаех какво да правя.

Какво си пожелава Антон Синапов за новия сезон?
– Пожелавам си да съм здрав и успея да надградя резулатите си от предните години.

Имаш ли яснота дали ще участваш в някоя от смесените щафети в Йостерсунд, или ще впуснеш директно в индивидуалните стартове в първия кръг?
– Мога да взема участие там, защото смесените щафети са две и по принцип участват трима мъже и три жени. Най-вероятно ще участвам в едната. Това зависи от здравословното състояние и от преценката на треньора.

Захаров каза, че този път няма ви кара да участвате в абсолютно всички стартове, т.е. ще се съобразява, за да ви запази свежи за Олимпиадата. Означава ли това, че през миналата година сте стартирали с болежки, с настинки само и само, за да се вземат необходимия брой квоти?
– Да, всеки един от нас е имал такова състезание, всеки един състезател се е чувствал на дадено състезание неразположен, бил е в некомфортно състояние. Предполагам, че тази година няма да е така, но това са само догадки, защото нашият отбор е малък и нямаме толкова състезатели като големите страни – Норвегия, Русия, Германия. Затова трябва едни и същи хора да се борим почти навсякъде, за да не изоставаме от големите нации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.