Откриха официално ремонтирания комплекс „Академика“

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на търговското дружество „Академика 2011“ Борис Тодоров и президентът и старши треньор на волейболния „Левски“ Владимир Николов откриха реновираните зали и плувен басейн на спортен комплекс „Академика 4-ти км“.

„Това е поредна важна стъпка в изпълнение на нашата програма за изграждане и реновиране на спортната база в страната. Днес откриваме този обект, утре се открива ремонтираната зала „Младост“ в Димитровград, за която Министерски съвет отпусна 3 млн. лв., в четвъртък в Сливен ще прережем лентата на новата зала на Станка Златева, започна ремонтът на Зимния дворец. В началото на следващата година ще завърши изграждането на „Арена Шумен“, строи се и „Арена Бургас“. Този комплекс обаче е много важен и оттук нататък усилията ни ще бъдат концентрирани именно върху такива тренировъчни обекти, защото в тях провеждат подготовка и се изграждат бъдещите шампиони на България“, заяви Кралев.

Министърът подчерта, че е особено доволен от реновирания басейн, защото София, а и цялата страна страда от липса на съоръжения за практикуване на плувни спортове.

Кралев допълни, че се планира реконструкцията на комплекса да приключи с ремонт на футболния терен и кортовата писта, която е много важна за подготовката на лекоатлетите през есенния сезон.

Кметът на София Йорданка Фандъкова честити на софиянци и на жителите на район „Слатина“ реновирането на съоръжението.

Снимка: ММС

„Министър Кралев показа, че за него и за неговия екип инвестицията в спортна база е истински приоритет и аз съм много благодарна, защото през последните години грижата за националните обекти в София е видима“, заяви Фандъкова. Тя допълни, че в момента Столична община изгражда голям спортен салон в сградата на 149-то училище в „Овча купел“, който е 11-та училищна спортна зала, а за следващата година се планира двойно увеличение на бюджета за детско-юношески спорт, който в момента е 400 000 лв.

Президентът и старши-треньор на волейболния „Левски“ (София) Владимир Николов благодари на министър Кралев и на Йорданка Фандъкова за оказаната подкрепа.

„Те правят наистина много за спорта и аз го виждам като пряк участник в процеса. Благодаря и на господин Борис Тодоров, тъй като работим изключително добре с „Академика 2011“. Използваме залата още преди официалното й откриване и мога да кажа, че повече от 120 деца всеки ден тренират тук при едни прекрасни условия“, каза Николов.

Комплекс „Академика 4-ти км“ се използва от юношите на волейболния „Левски“ и волейболното училище на Владимир Николов, мъжкия баскетболен отбор на „Левски“, детски баскетболни клубове, студенти от софийските университети, боксов клуб „Академик“, има и обособена специална зала за бойни спортове.

На съоръжението ще се провеждат кръгове от ученическите игри и множество турнири за деца и аматьори. Различните съоръжения на комплекса ще може да се използват и от гражданите.
Основно са ремонтирани многофункционалната зала, по-малката зала „А“ и плувният басейн, който е с дължина 25 метра и разполага с пет коридора. Реконструирани са също вертикалната планировка около сградата, баните, съблекалните и тоалетните.

След реконструкцията съоръжението вече е енергийно ефективно, като са подменени дограмата, осветителните тела с нови лед енегроефективни, извършена е топло и хидроизолация на покрива, топлоизолирани са стените, монтирани са нова фотоволтаична инсталация за топла вода и нови климатична и вентилационна системи.

Ремонтът на комплекса, който е собственост на търговското дружество „Академика 2011“ с принципал Министерство на младежта и спорта, възлиза на 940 000 лв. От тях 460 000 лв. са по договор за енергийна ефективност и 480 000 лв. са 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Пред журналисти министърът обяви още, че откриването на „Асикс Арена“ ще бъде на 16 ноември.

„Залата е напълно готова за тренировъчен и състезателен процес още от лятото. По време на ремонта обаче усвоихме още 2000 квадратни метра, където се прави голям фитнес, който ще може да се ползва и от лекоатлетите, и от гражданите, който се надявам също да можем да Ви представим на 16 ноември“, каза Кралев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.