Откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян

Паметна плоча на алпиниста Христо Проданов беше открита в Алпийския батальон в Смолян.

Оказва се, че първият българин, покорил Еверест през 1984 г. и останал завинаги под върха, е служил в Алпийския батальон в Смолян.

Архивни снимки и документи от войнишкия период на Проданов в Смолян са експонирани в музея на батальона.

„Аз бях чувал, но не бяхме се задълбочавали в историята, но когато вече имахме и документ от централния военен архив, който потвърждаваше категорично с дати служенето на Христо в тогавашното поделение 60 020 в Смолян, прегърнахме идеята и започнахме от около шест месеца да готвим това събитие“, коментира подп. Димитър Кацаров, командир на Смолянския военен полк. Той сподели още, че за историческия кът са успели да намерят ценен снимков материал от Карлово и Смолян.

„Направихме експозиция със снимки, на които се вижда Христо Проданов. Той е участвал във всички алпийски ски подготовки на полка в местностите „Торлука“,“ Зъбчето“ и Пампорово. Разполагаме с около 20 негови снимки, връщайки се 55 години назад с историческите факти, които успяхме да намерим“, добави подп. Кацаров.

Документ от Държавен военен архив потвърждава, че Христо Проданов е бил в планинската рота от 22 октомври 1962 г. до 1 октомври 1964 г. Фотографиите показват алпиниста с военна униформа при катерене на скали край Смолян.

През април 1984-а Проданов изкачва Еверест сам, без кислороден апарат. Загива, спускайки се обратно към базовия лагер.

Плочата е направена с дарения от военнослужещи и общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.