НСА „Васил Левски“ си върна базата край Несебър

С Решение от 18.10.2017 г. на Министерски съвет, имот 51 500.510.133 по КККР на гр. Несебър, с площ 12 дка, е обявен за публична държавна собственост и е предоставен за безвъзмездно управление на Национална спортна академия.

Парцелът е от особено значение за функционирането на базата, тъй като се намира в нейния център и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове.

Това е първият от общо около 20 имота, за които предстои процедура за предоставянето им за управление на НСА, като имоти публична държавна собственост.

За въпросния имот, от страна на НСА, бе заведено гражданско дело, с решението на което се установи, че парцелът е възстановен незаконосъобразно по земеделската реституция. През 2011 г. същият имот стана скандално известен покрай ареста на тогавашния шеф на Административния съд в Бургас – Атанас Вълков, който с фалшифицирани документи бе „оземлил“ майка си. Тогава Академията реагира със серия от протестни действия, подкрепени от цялата спортна общественост.

Заслуга за решаването на дългогодишния казус има премиерът Бойко Борисов, за оказаната подкрепа за налагане на мораториум от Народното събрание (2013 г.), с който бяха забранени сделките и разпореждането с имоти на територията на базата. По този начин на Академията бе предоставено време за завеждане и приключване на делата за собственост. Фактор за постигането на този положителен резултат е и законосъобразното решаване на съдебните дела от магистратите.

Ректорското ръководство и Академичната общност на НСА изразяват благодарност към министър-председателя г-н Бойко Борисов, министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков, министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, областния управител на Бургас г-н Вълчо Чолаков, както и към всички министри, подкрепили с гласа си гореспоменатото решение на Министерски съвет.

This article has 1 Comment

  1. Най- накрая едно справедливо решение на ГЕРБ и управляващите в “полза народу – спорту“!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.