Боян Петров: Следващите ми цели са Еверест и Шиша Пангма

Боян Петров Снимка: Facebook

Най-успешният български алпинистът Боян Петров се завърна у нас след като изкачи своя 10-и осемхилядник – Даулагири (8167 м).

При пристигането си той обяви, че следваща му цел са Шиша Пангма, известен като Джуджето, защото е най-нисък от 14-те (само 8013 м) и най-високият – Еверест (8848 м). Атаката към тях е планирана за март 2018 г.

„Вече забравям дори неволите, които имах на тази експедиция, каза той пред посрещащите го репортери. – Станаха общо 10, това вече е точка, в която чувствам, че няма случайни неща, че няма отказване, и че оттук четирите (останали осемхилядници – б.р.) трябва да ги глътна с две експедиции и да свършва цялата драма. Следващата цел? Шиша Пангма, който е джуджето, а след това и Еверест, където се надявам да направя безкислородно качване. Не със страх, а с огромно уважение ще подходя към Еверест, защото все пак на 8800 м не съм бил. Най-високото ми е 8600 – на К2. Но трябва да го направя.“

Шиша Пангма е най-малко изкачваният осемхилядник, защото е изключително опасен заради целогодишната покривка от натрупан лед и сняг. Еверест пък е най-посещаваният и най-комерсиалният. По пътя към него всеки сезон има истински опашки от желаещи да стъпят на Покрива на света, но и жертвите са много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.