Радо Янков: Стремя се към най-високото стъпало, ще се боря докрай!

Снимка: INSTAGRAM

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде специално интервю за Българската национална телевизия. Той сподели как върви подготовката му и какъв е планът за предстоящия олимпийски сезон. Янков призна, че с преимущество, разбира се, са Игрите в Пьонгчан, където се очаква да бъде в топформа.

„Подготовката мина добре, тя всъщност още продължава. Сега е пикът на физическата ми подготовка. Най-важното е, че съм здрав и нямам контузии. Тренирам пълноценно. Имахме един лагер на Белмекен и един лагер на сняг“, каза Янков пред нашата камера.

„Определено наблегнах на обем, тъй като самият състезателен сезон ще бъде по-дълъг, с повече стартове и Олимпийските игри ще бъдат в друг формат и ще се изискват повече спускания. Преди началото на Световната купа имам само два старта за Европейската, те са първите два за сезона. Може би няма да карам на двата, само на единия, но това е планът сега. По план ще участвам във всички състезания. Ще бъдат повече, дори и преди Олимпиадата, тъй като има няколко нови старта. Отново ще има състезание на Банско, което е радостно за мен и за всички българи, разбира се“, добави той.

Запитан дали Световната купа ще остане на заден план заради Олимпийските игри, Янков отговори:

„По принцип трябва да вървя паралелно. Едно малко преимущество ще имат Олимпийските игри от гледна точка на уцелване на формата. От друга страна, трябва да бъда възстановен преди самата Олимпиада. Важно е и да бъда добре подготвен психически и ще се опитам с всеки изминал старт да се настройвам за там“, сподели Радо.

Снимка: INSTAGRAM

През миналата година той успя да види трасето, което ще бъде олимпийско в Пьонгчан.

„Пасва ми трасето. Тогава загубих още в първия кръг, но спечелих квалификациите, което малко или много говори за това, че трасето ми харесва. Снегът е по-различен от тук, доближава се до този в Щатите и в Канада. Ще се опитаме да тренираме на подобни терени с такива чупки. Не обичам да създавам очаквания, но имам такива дълбоко в себе си. Колкото и да не искам да ги създавам, това е нормално, това се случва в главата на всеки състезател“, заяви българският сноубордист.

„Стремя се към най-високото стъпало и ще се боря за него. Ще се боря докрай и каквото стане“, каза още Янков.

Радо сподели, че най-трудно е в квалификациите, където една минимална грешка може да се окаже фатална.

„Трудността идва оттам, че дори ако на самата квалификация направиш минимална грешка, излизаш извън 16-те. Миналата година на два пъти не успях да вляза във финали и това се случи заради няколко стотни, заради една минимална грешка“, продължи той.

„Чувствам се по-голям професионалист. След като ми бе дадена възможност да направя тези добри класирания и аз се възползвах от тях, се държа здраво за това и се опитвам да бъда професионалист, да следвам целите, да следвам мечтите си. Както казва баща ми: „Когато ти е кацнало птичето, трябва да се възползваш от него.“

Сноубордистът ни призна, че се е натоварил психически доста през миналата година заради голямото внимание и очаквания към него.

„Признавам си, че миналата година ми беше доста тежко психологически. Това внимание и очакванията от мен ми се струпаха изведнъж и това много ме натовари. Радвам се, че тази година е малко по-различно, тъй като успях да докажа, че предният сезон не е бил случайност. Мисля, че успях да се съхраня. Малко по-спокоен съм от тази гледна точка. Радвам се, че мога да бъде по-концентриран върху нещата, които правя. Това не е професия, това е страст. Важно е човек да запази това, за да може, когато тези малки стотни те делят от тези успехи, тази страт и любов да ти даде хъс и да успееш“, завърши Радослав Янков пред БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.