Петър Иванов с бронз на световното и квота за младежката олимпиада

Петър Иванов спечели бронзов медал в комбинацията на Световното по спортно катерене за юноши и девойки в Инсбрук (Австрия). Постижението му осигури квота за България за Младежките олимпийски игри през 2018 година.

17-годишният Петър влезе във финала с 11-ти резултат. След силно и стабилно представяне във финалния кръг и в трите дисциплини – 4-ти в трудността, 3-ти в боулдъра и 6-ти в скоростта, и общо 72 точки той успя да се пребори за място на почетната стълбичка. Шампион в комбинацията стана Сам Авезу (Франция) с 42 точки , следван от Филип Шенк (Италия) с 67.5 точки.

Състезанието за комбинацията в спортното катерене включва трите дисциплини на катеренето – трудност, боулдър, скорост. Това е и олимпийската дисциплина в спортното катерене, а на това световно първенство възрастовата група Youth A (16-17 г.) излъчи първите 13 юноши и девойки, които ще участват в състезанието по спортно катерене на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г.

Петър Иванов е роден през 2000 г., ученик в Първа английска гимназия в София, състезател на КСКЕС „Алтиус спорт“, София, треньор – Васил Киров. Коронната му дисциплина е боулдъра, където е носител на европейската купа през 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.) и през 2015 г. при юношите Youth B (14-15 г.), европейски шампион е в дисциплината през 2015 г., а на приключилото световно първенство в Инсбрук зае 4-то място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.