Mинистър Kралев: Започваме реновирането на Зимния дворец на спорта

Снимка: ММС

Планираме най-късно до края на месец септември да започнем реновирането на Зимния дворец на спорта в София. Tова съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за състоянието му, зададен от народните представители от БСП Весела Лечева и Иван Ченчев. Ако процедурата приключи в срок и няма обжалвания, се очаква ремонтът да бъде изцяло завършен в началото на месец март 2018 година.

Спортният министър беше категоричен, че няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталациите се поддържат.

„След оглед на анализите и констатациите, отразени в доклад на Общинската комисия за проверка и контрол по спазването на инженерните и техническите изисквания към спортните обекти по отношение на тяхната сигурност от 23.06.2017г., Зимният дворец е в задоволително състояние“, посочи той.

От отговора на Красен Кралев стана ясно, че сградата и залите на спортното съоръжение не са били предмет на сериозна реконструкция от изграждането си през средата на 80-те години на миналия век. По думите на министъра на младежта и спорта графикът е съгласуван с Българската федерацията по кънки, Българската федерация по хокей на лед и всички спортни клубове от София, които провеждат тренировъчен процес на спортния обект. Всички съоръжения функционират, поддържат се от компетентен екип от професионалисти и е осигурен постоянен контрол на експлоатация.

Министър Кралев заяви, че спортния обект домакинства и е в състояние да приема и занапред тренировъчни и състезателни програми от календара на ледените спортове у нас, както и да бъде домакин на международни турнири и първенства. „Още през 2016 г. в предишния ми мандат като министър на младежта и спорта поех ангажимент, че ще бъдат намерени варианти за ремонт на най-голямото съоръжение за практикуване на зимни спортове в София“, посочи още Кралев.

Спортният министър обясни, че ремонтът на Зимния дворец на спорта ще включва въвеждане на енергоефективни мерки чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца. Прогнозната стойност е 4 милиона лева без ДДС. „Kлиматичната и отоплителна инсталация в Зимния дворец на спорта e с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни“, каза Кралев.

Затова в изпълнението на енергоефективни мерки се предвижда топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно. Системата за климатизация също ще бъде модернизирана като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Ще бъде направен ремонт на ледената пързалка и мантинелите в съответствие с изискванията за безопасност на състезателите по шортрек и хокей. В рамките на ремонта ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала на Зимния дворец.

Относно собствеността на земята под спортното съоръжение министър Красен Кралев обясни, че забавянето на прехвърлянето й от Министерство на образованието и науката (МОН) към Министерство на младежта и спорта (ММС) е отговорност на Областна управа София. „Имаме пълно разбирателство с МОН за прехвърлянето на собствеността на земята към ММС, но Областната управа бави документите вече повече от два-три месеца по необясними за мен причини“, подчерта спортният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.