Двама българи на финал на Световната купа по спортна гимнастика във Варна

Памела Георгиева и Христос Маринов ще играят във финалите на Световната купа по спортна гимнастика. След първата фаза на квалификациите, които се провеждат в Двореца на културата и спорта във Варна, двамата се представиха великолепно, съответно на греда и на халки и с 4-и и 5-и резултат ще имат възможността през уикенда да бъдат в спора за разпределението на медалите.

На греда дебютантката ни Памела Георгиева записа резултат от 12.650. Само бразилките Сантос и Иполито, както и представителката на Египет Хюсеин, се справиха по-добре от 16-годишната ни състезателка. За Памела това е дебют при жените.

„Бях много притеснена преди началото, но когато се качих на гредата, ми олекна. Доволна съм. Все пак това наистина е дебютът ми при жените. Мисля обаче, че мога и много повече. Трябва да изчистя стабилността си. В бъдеще искам да усвоя и още нови и по-трудни упражнения. Със сигурност не очаквах да съм на финал. Там вече не мисля, че ще бъда толкова нервна“, сподели Георгиева.

Христос Маринов отново показа отличната форма, която демонстрира в последните месеци и с много качествено съчетание на халки заслужи втори пореден финал в турнир от световната купа, след като стори същото в Хърватия.

„Това беше целта ми. Съчетанието ми е много стойностно и е равно по трудност с това на най-добрите тук. Само аз и още двама имаме ниво на трудност от 6.1. Знам, че имам шансове за медал. Трябва да го изиграя по-чисто. Мога повече и задачата ми е да отработвам допълнителни елементи“, коментира Маринов.

Той влиза във финала с пета оценка от 13.850. Най-добре се представи украинецът Игор Радивилов, постигнал 14.700.

На греда освен Памела Георгиева имахме още 2 представителки. Йоана Янкова се нареди 7-ма, но няма да играе на финал, тъй като участва извън класирането. Ралица Милева допусна неточности и е 14-а.

В последния момент Грета Банишка се отказа от изпълненията си на прескок.

При мъжете на халки освен Христос Маринов игра и неговият брат Исус. На земя в квалификациите участваха Димитър Бърдарски и Димитър Димитров. Димитров беше финалист във Варна през миналата година, когато съвсем малко не му достигна да вземе медал. Сега обаче той не успя да разкрие пълния си потенциал и остана извън първите 8. Той не достигна и до финала на кон с гривни, където своето съчетание показа и Светослав Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.