ВИДЕО: 30 години от световния рекорд на Стефка Костадинова!

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина на Световното първенство по лека атлетика е Рим. Българката преодолява от втори опит 209 см.

Костадинова е избирана 4 пъти за спортист номер 1 на годината в България, пет пъти става номер 1 на Балканите. Тя получава орден „Стара планина“, първа степен за изключителните й заслуги към страната през 1996 г.

Koстадинова притежава още едно върхово постижение. Тя все още е най-възрастната световна шампионка с триумфа си на 31-годишна възраст в Атина през 1997 г.

Легендарната българка има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. В кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул’88. Тя е двукратна световна шампионка – Рим’87 и Гьотеборг’95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

През 1997 г. Костадинова прекратява състезателната си кариера. През 2012 г. българката влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.