Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник на 20 август

Снимка: Facebook

Най-успешният български алпинист Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник – Даулагири (8167 м), на 20 август, като очаква на 23 август да започне изкачването към него, съобщи той пред БНТ. На 22 юли той успя да изкачи Гашербрум II 8 години след първия опит.

В началото на годината Петров се надяваше, ако физическата му форма позволява, да атакува общо 3 осемхилядника. Заради недостатъчното възстановяване след тежката катастрофа миналия август се наложи да се откаже от атаката на Еверест, а пък някои върхове са затворени за изкачване това лято.

Даулагири е осмият по височина връх. „Още не съм започнал да го проучвам като детайли. Къде са му слабите места“, коментира алпинистът. Надява се постигната на Гашербрум аклиматизация да му е от помощ и да бъде по-бърз в атаката на десетия връх, който е част от проекта му „Българин на 14х8000“.

Имам 18 дни да кача 8 кг, каза още Петров за килограмите, които е загубил при последната експедиция. „Много хора си мечтаят да отслабнат, аз си мечтая да надебелея“, пошегува се той, но оценката му е, че за този кратък период едва ли ще успее.
Сега съм хванал вълната, която искам да следвам, защото видях, че когато не правиш големи паузи, организмът ти е свикнал да го тормозиш, описа състоянието си той.

Още преди да тръгне към Гашербрум II, той каза пред „Дневник“, че това ще бъде неговият тест дали се е възстановил достатъчно от катастрофата, за да може да продължи проекта си. От успеха на тази експедиция зависеше и дали сега ще се отправи към нов връх. Очаквал е някоя от травмите му да напомни за себе си по време на изкачването, но това не се е случило.

След завръщането му от Непал се очаква от крака му да бъде извадена пластината, която бе поставена при счупването на подбедрицата при катастрофата.

Късметът винаги помага, но той е може би 10% от целия комплекс от трудности – бориш се със себе си, с трудностите, с планината, коментира алпинистът.

Разсееш ли се в алпинизма, става като в живота – той започва да те разяжда по някакъв начин. Отпуснах се едва когато стигнах Исламабад и ми остана само да се кача на полета към дома, разказа още Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.