В един ден трима кандидати за рекорди тръгнаха по Ком-Емине

Антония Григорова Снимка: Facebook

Няколко кандидати за рекорди тръгнаха днес по най-дългия непрекъснат маркиран туристически маршрут у нас – Ком – Емине, предава БТВ.

Антония Григорова ще направи опит да направи първото скоростно преминаване на трасето от над 600 км от жена. Най-добрата ни състезателка в планинските бягания, ски блягането и ски ориентирането тръгна днес от връх Ком в 4:30 сутринта при силен попътен вятър. Целта й да се справи за най-много 6 дни.

Билото на Стара планина с амбицията за първи резултат при мъжете пък ще пробяга Божидар Антонов. Той ще се опита да си върне рекорда, който държа само няколко седмици през 2015-а преди Кирил Николов – Дизела да постави и настоящия рекорд за най-бързото пробягване на Ком – Емине от 4 дни и 30 часа. Точно в 9 сутринта от връх Ком на т.нар Велоносен поход тръгна и Борислав Йорданов.

Борислав Иванов

Той ще се опита да подобри рекорда за най-бързо преминаване с велосипед. Ако успее, то това ще е и рекордът за най-бързо преминаване на маршрута изобщо, въпреки че на много места по билото на Стара планина велосипедът е по-скоро пречка и се налага да бъде бутан или носен. Доскоро Борислав Йорданов държеше рекорда за най-бързо преминаване по трасето с велосипед. През 2014 г. той измина разстоянието от над 600 км без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа.

Преди броени дни, постижението беше подобрено от Илко Илиев, който успя да постави абсолютния до този момент рекорд за най-бързо преминаване на Ком – Емине, след като с велосипеда си измина дистанцията за 90 часа, 29 мин и 20 сек (3 дни и 18 часа). Той стартира на 22 юли и финишира на 25 юли. Инициативата на Борислав Йорданов има и кауза – повече от 600 км носене и бутане на велосипед през Стара планина, защото екипът му иска да покаже, че има нужда от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.