Наградиха медалистите от световното по лека атлетика за хора с увреждания

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон Ружди Ружди (злато и световен рекорд в тласкането на гюле), Радослав Златанов (сребро на скок дължина), Християн Стоянов (бронз на 1500 м) и Дечко Овчаров (бронз в мятането на диск) и техните треньори Радостин Тодоров, Петър Дачев, Евгени Игнатов и проф. Стефан Стойков.

По време на срещата, на която присъства и председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, Кралев обяви, че е разпоредил промяна на Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства от Министерство на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2017 г. Корекцията се налага заради въведено от служебното правителство намаление на сумите и ограничаване на премиите на база конкуренция за спортистите с увреждания. С промяната се връща предишният вариант на Инструкцията и всички призьори от Лондон ще получат пълния размер на полагащите им се възнаграждения.

„Поздравления за поредните успехи, които постигнахте. Запознат съм с проблема, който е възникнал с Вашите премии по време на служебното правителство и съм се разпоредил той да бъде изчистен. Не съм съгласен с намаляването на сумите, а и логистиката при организацията на Вашите състезания е по-различна от тази при спортистите без увреждания и не е редно критерият конкуренция, който съществува при тях, да бъде автоматично прехвърлян при Вас“, каза Кралев.

Министърът обсъди със състезателите, треньорите и Илия Лалов създаването на Български паралимпийски комитет, което е залегнало в новия Закон за физическото възпитание и спорта и възможностите за привличането на по-голям брой хора с увреждания към системни занимания със спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.