Наградиха медалистите от световното по лека атлетика за хора с увреждания

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон Ружди Ружди (злато и световен рекорд в тласкането на гюле), Радослав Златанов (сребро на скок дължина), Християн Стоянов (бронз на 1500 м) и Дечко Овчаров (бронз в мятането на диск) и техните треньори Радостин Тодоров, Петър Дачев, Евгени Игнатов и проф. Стефан Стойков.

По време на срещата, на която присъства и председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, Кралев обяви, че е разпоредил промяна на Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства от Министерство на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2017 г. Корекцията се налага заради въведено от служебното правителство намаление на сумите и ограничаване на премиите на база конкуренция за спортистите с увреждания. С промяната се връща предишният вариант на Инструкцията и всички призьори от Лондон ще получат пълния размер на полагащите им се възнаграждения.

„Поздравления за поредните успехи, които постигнахте. Запознат съм с проблема, който е възникнал с Вашите премии по време на служебното правителство и съм се разпоредил той да бъде изчистен. Не съм съгласен с намаляването на сумите, а и логистиката при организацията на Вашите състезания е по-различна от тази при спортистите без увреждания и не е редно критерият конкуренция, който съществува при тях, да бъде автоматично прехвърлян при Вас“, каза Кралев.

Министърът обсъди със състезателите, треньорите и Илия Лалов създаването на Български паралимпийски комитет, което е залегнало в новия Закон за физическото възпитание и спорта и възможностите за привличането на по-голям брой хора с увреждания към системни занимания със спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.