Световният шампион Ружди: Пожелавам на всички да не се отказват и да се борят

Ружди Ружди

Ружди Ружди бе специален гост в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Параатлетът завоюва златен медал за България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, което се проведе в Лондон, и постави нов световен рекорд в своя клас в тласкането на гюле. 26-годишният българин триумфира с постижение от 12.47 метра и защити титлата си от световния шампионат преди две години в Доха.

„Много исках да успея отново, да подобря резултата си. Това се случи след много работа, след доста труд, лишения от много неща. За да има успех, всичко това трябва да е накуп. След това идва и златният медал“, каза Ружди в „Денят започва“.

През 2012 година той става 13-и на Паралимпиадата в Лондон.

„Затова исках най-много да се боря и да взема медал, защото все си мислех, че в Лондон не ми върви. През 2012-а треньорът ми каза, че нямам шансове, но да изляза и да се боря докрай. Нямах опит, но беше голямо състезание, видях всичките си конкуренти за първи път. Видях там какво ме чака след това“, добави параатлетът.

Ружди и треньорът му Радостин Тодоров са доволни от парите за подготовка, но не и от премиите, които, по думите им, са намалели по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

„Парите за подготовка са изравнени с тези на здравите спортисти. Те парите никога не стигат. Но за възможностите на нашата държава нещата са добре“, каза треньорът, който изрази недоволство от намаляването на премии на спортистите с увреждания.

Ружди оцелява след жестока катастрофа преди осем години. Последствията са необратими, оттогава е прикован на инвалидна количка, но въпреки това не се предава и започва да спортува. Самият той разказа как става това.

„След инцидента даже не знаех, че има такъв спорт, знаех, че има баскетбол. Видях се с Даниела Тодорова, интересно ми стана и пробвах. Направих един-два-три опита. После се срещнах с него (б.р – треньора му Р. Тодоров), направих нещо като тренировка. Казах си, че ако стане, ще продължа. Не се отказах. Искам да кажа, че след инцидента колкото и да не ми беше добре, гледах да съм позитивен и да не се мръщя. Пожелавам на всички да не се отказват и да се борят“, сподели златният медалист от Световното първенство в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.