Над 80 коня ще скачат на Световната купа в Божурище

Снимка: БФ Конен спорт

Над 80 коня пристигат за участие в Световната купа по прескачане на препятствия в Божурище от 30 юни до 2 юли, каза на пресконференция в Пресклуб „България” заместник-председателят на БФКС Крум Рашков. Той допълни, че България приема Световна купа за 29-и път, а конно-спортната база „Крум Лекарски” е домакин за осма поредна година. В проявата се очакват ездачи от 5 държави – Гърция, Румъния, Сърбия, Унгария и България.

„От всички балкански федерации по конен спорт само българската продължава да организира състезания от такъв висок ранг. И ние имаме финансови трудности, но има един основен принцип – ако веднъж се откажеш от нещо, което си го правил много години, след това много трудно се възстановява”, каза д-р Рашков.

Големият приз „Бяла карта”, който е в неделя от 15.30 ч, е квалификация за финалите на Световната купа и носи точки за ранглистата „Лонжин”. Височината на препятствията е от 140 до 160 см. Наградният фонд за това изпитание е 25 000 евро, а общият награден фонд за всички състезания през трите дни е 43 000 евро.

За призовите места в различните дисциплини ще се борят много от най-добрите ни състезатели – Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Светлин Иванов, Андрей Гочев, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Мирослав Илиев и др..

Общият бюджет на проявата е 160 000 лв, от които 30 000 лв са осигурени от Министерството на младежта и спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.