Бербатов: Всички средства от шоуто ще отидат за децата от нашата фондация

Снимка: FACEBOOK

Броени дни остават до благотворителния мач, организиран от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Мегаспектакълът ще е на 14-ти юни, а арена на събитието ще е националния стадион „Васил Левски“. Ето какво разказа бившият национал в предаването „Код Спорт“ по ТВ+.

– Бербо, десет дни остават до благотворителния мач между твоята фондация и тази на Луиш Фиго. Кой даде идеята за подобен двубой?

– Идеята се роди в офиса на фондацията ни. Постоянно обсъждахме да се случи нещо подобно. Решихме, че трябва да изберем подходящия момент и да сме подготвени за нещо такова като организация и покана на футболисти. С директорката Диди Ходжева си говорехме един ден. Тя спомена, че Луиш Фиго организира подобни мачове. Решихме тя да се свърже с неговата директорка, а аз да говоря лично с него и да видим какво ще каже. Звъннах му и човекът беше много позитивен. Каза, че ще го обсъдят с неговия екип. След две-три дни ни казаха, че го правим.

– Бързо са действали.

– Да, което беше много готино, защото в последствие, както разбрахме, организацията за такова събитие е много голяма. Радвам се, че реагираха малко по-бързо, за да има време да подготвим всичко.

– Най-трудното в организацията на такъв мега спектакъл?

– Хората не знаят, че това е мащабна и много голяма организация. Най-важното е да имаш подходящия екип от хора, които да знаят как да организират подобно нещо. Радвам се, че в моята фондация има такива хора, които се справят със задачата. Самите хора, които ще дойдат на събитието, тези, които ще гледат по телевизията и всички заинтересовани, трябва да знаят, че това е огромен разход – самолетни билети за футболистите, хотели, откъде ще минават през летището, коли, за да ги извозват… Всички разходи, благодарение на помощта на нашите партньори, можем да покрием. В последствие хората, които ще дойдат на самия двубой, са наши дарители и всички средства отиват за проектите на фондацията.

– Спомена събрани средства. За какво ще отидат те?

– Отиват за децата от нашата фондация. Би трябвало хората, които ще дойдат на стадиона, да знаят с какво се занимава. Ако не знаят – ще го повторя пак разбира се, защото е хубаво тези неща да се повтарят. Подкрепяме талантливите деца на България в различните сфери на живота – наука, изкуства и спорт. Децата, които са успели през годината, кандидатстват със своите успехи. Дали то само ще се номинира, дали родител, приятел, баба, дядо… Може да изпрати успехите, които е постигнал. Радвам се, че в писмата и в имейлите се вижда, че децата, които кандидатстват са с повече първи и втори места и тук-там с трети. Повечето деца се връщат с медали от участие, което е радващото. Когато едно такова дете прати покана и посочи международно състезание по цигулка, пиано, плуване, карате, джудо, математика, каквото и да е, и каже, че семейството му няма възможност да закупи билета и да плати хотела, трябва някой да му помогне. Това дете ще е на моето място някой ден. Тук се появяваме ние и с това се занимаваме. Тези деца, след като донесат наградите, техните семейства, както и те самите се чувстват щастливи, а и ги бутаме в правилната посока. Хората, които ще дойдат на стадиона, ще видят децата, за които говоря. Ще ги наградим пред пълния стадион, за да се чувствам специални, защото те са такива.

– Кое те накара да заявиш, че българите не са свикнали да плащат за подобни благотворителни събития?

– Не е само тук, разбира се, а навсякъде по света, където съм бил. Дори и на мен са ми давали такива билети. Но тогава става въпрос за комерсиални събития, а не за благотворителни. Благотворителните събития са съвсем различно нещо. Отиваш с ясната цел, че си дарител. Ясно е къде отиват парите, с които си си купил билета. Не отиват в моя джоб, нали? Отиват във фондацията, където всичко е изрядно. Знае се кое къде отива точно и ясно. Въпросът е, че се получава едно объркване и хората в България по една или друга причина са свикнали да получават билети като подарък. Отиват, гледат, чувстват се важни, някои се снимат с трети хора и т. н. Но това в случая не е правилно. Когато става въпрос за благотворително събитие, отиваш на касата и ставаш дарител. 30 лева са си 30 лева, няма проблеми, колкото можеш, толкова даваш. 10 лева – имаш моята благодарност и тази на децата. Нали всички се интересуваме от бъдещето на децата си. Всеки ден се коментираме по кафета и ресторанти, вкъщи, когато пиеш ракия и гледаш телевизия. Но в същото време не се случва нищо съществено.

Миналата година преживя емоционално мача на Христо Стоичков, беше и в ролята на оператор. Какво си хареса от този двубой?

– Всичко беше много готино. Позволих си да снимам, защото това е момент, който за мен беше специален. За Стоичков е бил много по-специален, но за мен да бъда поканен там с такива футболисти – да чуеш някои истории, да се „отъркаш“ в тях, беше много готин момент за мен. Когато Ицо ме покани беше супер!

– Очакваме своеобразен римейк.

– Един вид нещо подобно. Разликата е, че нашето е благотворително събитие. Разбира се, идва и Стоичков, което е бонус за всички нас. Всички му се възхищаваме. Заради всички, които ще дойдат, не се получава моят мач или мачът на Фиго, а нашият мач – за децата в нашата родина.

– Кога ще обявиш последните имена, които ще вземат участие на благотворителния мач на 14 юни на стадион „Васил Левски“?

– Постоянно гледаме да поддържаме интереса. Може дори на 14-и да не сме обявили някой и той да излезе изненадващо на терена. Това са неща, които се правят от гледна точка поддържане на интереса и това е нормално.

– Маркетингови трикове.

– Абсолютно! Няма как! Трябва да се прилага, защото може би някой не е чул кога е мачът, може би не знае откъде да си купи билет. Винаги информацията трябва да се разпространява така, че да съберем повече дарители, за да може след това да задоволим желанията и мечтите на децата.

– Има ли футболист, за който държиш абсолютно да присъства и да е в твоя отбор?

– Говорил съм с доста хора. Специално с хора, които наистина искам да са тук. В последствие се надявам да ми отговорят. Разбира се, тези, които съм поканил и са ми казали „да“ са готини като хора и един вид приятели, играл съм с тях. Играл съм срещу футболистите, които Фиго ще докара. Все големи футболисти! За мен лично също ще бъде удоволствие пак да се видим, да се сблъскаме на терена, но правим и едно хубаво нещо. Мисля си, че тези, които сме обявили до момента, са повече от достатъчно, за да дойдат хората на стадиона.

– Срещаш ли подкрепа сред фирмите, с които се срещаш и търсиш някакъв начин да ти помогнат за този мач?

– Да, срещаме подкрепа. Благодарен съм на тези, които до момента са се отзовали. Без тяхната подкрепа щеше да ни е абсолютно трудно да свършим подобно нещо, но винаги може и по-добре. Може да са повече фирмите и хората, които са се отзовали. Опитвам се да съм перфекционист във всичко, което правя. Понякога това пречи, но в случая няма как – трябва да се опитаме всичко да е изрядно. Надявам се за следващото ни събитие да бъде още по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.