Световният шампион Станимир Беломъжев с открит урок по ориентиране в Южния парк

Снимка: wsoc2017.ru

На 24 май от 15 ч в столичния Южен парк , на поляната до входа откъм бул. “Витоша”, световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев и 4-кратният първенец на планетата по лятно ориентиране за ветерани д-р Цветан Тодоров ще изнесат открит урок как да намерим правилния път в непозната местност по карта със съответните топографски знаци.

Всеки, който иска, е добре дошъл, подготвени са маршрути за всяка възраст, отправи днес покана чрез медиите в Пресклуб “България|” генералният секретар на БФ Ориентиране Константин Койнов.

Проявата е посветена на световния ден на ориентирането и целта е популуризиране на  достъпния, евтин и изключително полезен вид спорт, приложим в живота на всеки. През 2016 г. Международната федерация отчете на този ден близо половин милион участници в 80 страни.

Очаква се утре този рекорд да бъде надминат.  У нас клубове по ориентиране от Плевен, Попово, Русе, Ямбол, Хасково, Габрово също ще бъдат част от празника, подчерта председателят на родната федерация проф. Атанас Георгиев.

Ориентирането е забавен, интелигентен спорт, концентрацията е най-важното, за да четеш по картата, каза утрешният учител, световният №1 Станимир Беломъжев. Изборът на парк е много подходящ за масово участие и на съвсем начинаещи, тъй като е много по-лесно да се ориентираш на такова място, отколкото в гора.

Така многократният рекордьор по планинско бягане и европейски вицешампион по лятно ориентиране Кирил Николов-Дизела окуражи спортните фенове, които утре ще изживеят емоцията с карта в ръце.

Всеки ще се справи добре, убеден е състезателят. Най-ценното качество на ориентирането е, че цялото семейство може да участва заедно в едно състезание, което го прави социално значим спорт, отбеляза проф. Георгиев.

Ориентирането е пряк контакт с природата, а това е любов за цял живот, дори да не станеш състезател, каза бившата състезателка, сега представител на елитна марка за спортни облекла и генерален спонсор на федерацията Ани Венева. Тя посочи, че в общообразователните училища във Франция ориентирането е в учебната програма.

This article has 1 Comment

  1. На добър час в популяризирането на единствения спорт, който е симбиоза между интелект и атлетизъм !!!
    Д-р, инж. х. Орлин Пенев – бивш Председател на БФО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.