Силвия Дънекова: Има български донос за моята допингпроба в Рио

Лекоатлетката ни Силвия Дънекова бе гостенка в студиото на NOVA, в предаването „Здравей, България“ заедно с адвоката си Георги Стефанов във връзка с оневиняването й за взимане на допинг.

Стана ясно, че Дисциплинарната комисия (ДК) при Българския олимпийски комитет (БОК) е заседавала по случая на 20 април и е взела решение, че не са налице доказани нарушения на Световния антидопингов кодекс от страна на Силвия Дънекова.

Националната ни рекордьорка на 3000 метра с препятствия бе заловена с допинг преди старта на Олимпийските игри в Рио миналото лято.

Дънекова и адвокатът й обаче смятат, че става дума за донос за допингпробата от българска страна, от отговорен и висшестоящ фактор в родната федерация по лека атлетика. По-късно на пресконференция Дънекова отказа да посочи конкретното име, което визира. Тя подчерта, че би се шокирала, ако има обжалване на оневиняването й от страна на Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/.

„Първо процедурата беше в правомощията на МОК, после на ИААФ. След 6 месеца нищо нямаше, питах какво се случва. Пробата ми е взета на 1 август миналата година. Колко пъти са я въртели в машитата, те си знаят. На 31 юли си дадох проба в Олимпийското село и ми излязоха отрицателни проби. Една Б проба я крият, започва се ходене по мъките. Каквото и да е моето обяснение, не е подкрепено с факти, това биха били мои тълкувания. Явно е трябвало да има определен брой положителни проби. Всички могат да го сглобят – УАДА, ИААФ… “

„Да кажем, че имаме подозрения от кого е направен доносът срещу мен. Представете си колко е абсурдна ситуацията. Това е победа за целия български спорт и в този прекрасен момент Българската федерация да каже – не. Този шок започна от самото начало. Нормално е една федерация да те подкрепи. Бих се шокирала, ако има обжалване от федерацията“, сподели Дънекова.

А адвокатът на лекоатлетката Георги Стефанов добави:

„И А, и Б пробата са взети заедно. Няма скандал, първата проба е отрицателна, защо антидопинговата комисия казва, че е положителна, не знам. Б пробата я няма. Няма я защото е отрицателна. При нас има технически документ, в койтоличи как трябва да изглежда една проба. Всяка една процудера е по сигнал, в случая донос. Ако влезем в арбитражно дело за пълно доказване трябва да ни представят този донос. Това е инсинуация, че БФЛА ще обжалва. Доносът е от българска страна, от високо ниво във федерацията и отговорен фактор. Те имат вяра на това лице. Бихме се радвали, ако има обжалване от федерацията. Защото категорично става дума за донос“, каза Георги Стефанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.