Догодина ще имаме отбор по професионален бокс в сериите на АИБА

Снимка: БОК

Най-елитните родни боксьори представяляват интерес за чуждестранните отбори в професионалните серии /WSB/ на Международната федерация /АИБА/, която администрира континенталните и световните първенства, както и Олимпийските игри.

Това съобщи днес специално в Пресклуб „България“, треньорът Михаил Таков, броени дни след като Радослав Панталеев записа четвърта победа от четири мача на професионалния ринг с английския отбор „Лъвски сърца“, а трикратният европейски шампион Даниел Асенов-Тайсъна дебютира с успех за „Бойните петли“ на Франция.

Националните състезатели Айрин Исметов и Петър Белберов също имат професионални договори зад граница. Преди година интерес от страна на Мароко е имало и към още трима българи – Симеон Чамов, Тинко Банабаков и Кристиян Димитров, но до обвързаност не се е стигнало, стана ясно на пресконференцията.

След 7 сезона от старта на професионалните серии към АИБА, следващия сезон очакваме и ние да имаме такъв отбор, съобщи Таков. Доста по-скъпо излизат разходите на нашите боксьори зад граница, обясни още опитният наставник. Таксата, която се плаща на АИБА, е 600 хил. долара. До 8 чужденци имаме право да привлечем, като от една държава максимално могат да са трима, уточни генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев.

Даниел Асенов и Радослав Панталеев споделиха, че искат да продължат на професионалния ринг, регламентът за 5 рундов мач и самият стил на игра им допада. Даниел имаше тежката задача само три дни след третата си европейска титла да се бие за петлите. Най-напред се е справил със силната умора по време на мача, за да стигне до победата. А Радослав е преминал през доста страдания досега – болка в челюстта, спукано тъпанче на ухото и др.

Старши треньорът на националния отбор Хоел Арате поздрави двамата боксьори.

Кубинският специалист комбинира тренировките в двата стила, така че подготовката да е максимално полезна. Аматьорският бокс е характерен с по-бързи движения на краката, докато професионалният е по-уседнал, но с по-силни удари, описа основните разлики наставникът. Той ще проведе тренировъчен лагер на националния отбор в Куба от 23 април до 15 май. В средата на юни в Украйна предстои Европейско първенство за мъже, а от 25-и август започва Световното първенство.

Другата седмица у нас ще се състои ІІ турнир за младежи в памет на акад. Емил Жечев. Състезанието ще е много силно – ще участват над 100 боксьори от 17 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.