Асоциацията за университетски спорт „Академик“ възмутена от държавата

Асоциацията за университетски спорт „Академик“ излезе с открито писмо до медиите, в което изразява възмущението и разочарованието си от пренебрежителното отношение на дъжавата към студентския спорт у нас.

Ето и съдържанието на цялото писмо:

„Асоциацията за университетски спорт „Академик“ у нас изразява огромното си възмущение и разочарование от продължаващото пренебрежително отношението на държавните институции и фактори към студентския спорт у нас. Поредното доказателство е „участието“ на България на зимната Универсиада в Алмати (Казахстан). На Откриването преди два дни страната ни бе представена от един спортист, заминал с пари назаем.

Напомняме, че на последната зимна Универсиада преди две години България спечели 2 златни медала чрез Александра Жекова и Владимир Зографски, а миналата зима студентският ни спорт завоюва три световни титли в ски-ориентирането на шампионата в Тула (Русия). И това обаче не бе достатъчно основание да се подсигури сега нормално участие на наши студенти на Универсиадата в Казахстан и отново трябваше да чуваме за кой ли път познатите отговори: „За студентски състезания в чужбина няма пари“.

Министри и кабинети се сменят, обещанията и гръмките фрази са все едни и същи, а срамното отношение към развитието на университетския спорт и физическата активност на младите хора остава. Всичко това идва след като в последните години с неимоверни усилия АУС Академик успя да възстанови зимните и летни национални универсиади с домакинства на европейски градове и столици на спорта София, Пловдив, Русе и сега Стара Загора.

Всяка година организираме по 28 отделни национални университетски шампионата с близо 5000 участници в различните спортове, наред с това зимни и летни игри съответно в Боровец и в Камчия. Няма друга федерация или спортна структура у нас с подобна мащабна дейност. Това е огромен обем от работа, който – наред с международното участие – изисква голям организационен ресурс, многоброен екип и съответното финансиране.

Апелираме за спешна промяна в отношението на държавните институции към студентския спорт. Разчитаме празните обещания да останат в историята и държавата чрез Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката най-накрая да осигури реално, а не само на думи, повече внимание и средства за спорта на младите хора и по-специално на студентите, които в момента не спортуват достатъчно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.