България с трима участници на Световната купа в Банско

Световният елит в сноуборда ще се събере тази седмица в Банско за състезанията от Световната купа в паралелния гигантски слалом и спринткроса.

България ще бъде представена от трима състезатели – носителят на Световната купа в паралнените дисциплини Радослав Янков, Александра Жекова в спринкроса и Теодора Пенчева в параления гигантски слалом при дамите.

Очакват се общо около 200 състезатели да се включат в състезанията при мъжете и жените в двете дисциплини, сред които и олимпийските шампиони Вик Уайлд (Русия), Патриция Кумер (Швейцария), Ева Самкова (Чехия), Пиер Волтие (Франция) и Джейси-Джей Андерсън (Канада).

По този повод организаторите от Българска федерация ски заявиха, че трасетата в Банско, които ще приемат първата Световната купа в България от състезанието по биг еър в София през 2007 година, са напълно готови и остава да бъде сложен единствено стартът. Двете състезания обещават да бъдат много атрактивни, а финалният скок в спринткроса ще бъде в рамките на 50 метра.

„Организирането на състезание в две дисциплини е голям успех за нас, защото в Банско ще дойде целият световен елит в сноуборда. Има голям интерес към състезанието, което ще бъде предавано на живо по цял свят“, заяви президентът на БФСки Цеко Минев.

Състезанието ще бъде предавано в цяла Европа, а също така и в страни като Русия и Китай. Организаторите заявиха, че очакват 10 000 души на Бъндеришка поляна в дните на състезанията, като входът за зрители е свободен. На 31 януари и 1 февурари ссъстезателите ще проведат тренировки на двете писти, а на 2 февруари е квалификацията в спринткроса.

Състезанието и при мъжете, и при жените е на 4 февруари. В паралелния гигантски слалом ще се проведат два старта, които са насрочени за 3 и 5 февруари.

This article has 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.