Световният шампион Захари Дамянов вече е сенсей

zahari-damqnov

Световният шампион по карате киокушин Захари Дамянов вече е сенсей.

Новият черен пояс -трети дан му бе връчен от сенсей Николай Рачев от Българската карате киокушин федерация. Дамянов бе отличен официално в края на изминалия месец заради големите му заслуги и историческата победа на най-престижния турнир в Япония – Световното първенство без категории, провеждащо се веднъж на 4 години.

Варненецът е единственият европеец, спечелил купата в най-тежкия боен стил в киокушин карате. Първото място в това първенство, което той завоюва безапелационно, се равнява по значимост само с олимпийското злато. До момента турнирът е печелен 7 пъти от японци, два пъти от бразилци и веднъж от руснак. Захари Дамянов се изкачи на върха на почетната стълбица миналата година в последното му единадесето издание в Токио.

В него взеха участие 192-ма състезатели. По пътя към титлата Дамянов победи трима руснаци, двама японци, бразилец и поляк. На финала той се изправи срещу представител на Франция, срещу когото имаше 5 победи в предходни състезания. Българинът спечели всички срещи в редовното време без нито едно продължение и съответно стана първият европеец световен шампион от престижния турнир.

Захари Дамянов е четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, съответно през 2009 г., 2010 г., 2013 г. и 2014 г. Четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории в Ню Йорк (2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.), от където има и награда за най-висок боен дух. Печелил е и Откритото първенство на Америка с категории (2007 г.).

Шампионът от Варна е на път да реализира една от мечтите си, а именно да помогне на децата от родния си град, които желаят да развият спортните си заложби. Дамянов обеща до дни да разкрие и подробностите около новия си проект, върху който в момента работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.