80-годишен българин бяга в пробега от Гюргево до Русе

maraton

80-годишният Христо Видков от София се включи в 15-километровия международен шосеен маратон „Пробег на свободния дух Гюргево – Русе“. Мъжът бе най-възрастният участник в състоялата се надпревара. Иначе около 200 души от 10 държави се включиха в трансграничния маратон. Видков премина разстоянието за 1 час, 54 минути и 40 секунди.

„Не е нещо трудно, но преди две години закъсах със здравето и не смея да набивам“, каза 80-годишният мъж, цитиран от БТА . Той разказа, че е участвал в много маратони, като най-дългият, на който е бягал, бил 100-километров.

Сред състезателите в пробега бе и 60-годишният Владо Пановски. „Участвал съм досега в 116 маратона. Миналата година направих дебют на обиколката на Витоша на 100 км и от 500 души завърших на 31-во място“, заяви Пановски.

Началото на 15-километровия международен пробег бе поставено в 11.00 часа пред Часовниковата кула в румънския град Гюргево. Участниците преминаха през „Дунав мост“, като по тази причина съоръжението бе затворено за движение на превозни средства за около час. Финалът бе на централния площад в Русе.

Златен медал при мъжете спечели Ахмед Насеф от Италия, който стигна до финала за 44,15 минути. От българите най-добре се представи Илия Куцаров, който завърши на седмо място с 47,59 минути.

При жените най-бърза бе румънската бегачка Анкута Бобочел, която измина 15-километровото трасе за 51,09 минути. От българките най-добре се представи Маринела Нинева, която се класира на пето място с 53,36 минути. Награди бяха раздадени и на победителите в групите от 40 до 50 години и над 50 години.

Пробегът се организира в рамките на кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“, като идеята на организаторите е маратонът да се превърне в ежегоден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.