Федерацията по фехтовка ще награди с премии Панчо Пасков и треньора му

pancho-paskov

Премии по 5000 лева бяха гласувани от Българската федерация по фехтовка за най-добрия български състезател на сабя Панчо Пасков и за треньора му Ивайло Воденов.

Двамата бяха отличени заради успешното представяне на Пасков на олимпийските игри в Рио, където той записа победа над световния номер 1 Алексей Якименко (Русия). На Балканиадата във Варна този месец пък Пасков спечели титлата.

С финансовата подкрепа на министерството на спорта Воденов официално беше назначен за национален селекционер на отборите на сабя за мъже, жени, юноши и девойки. Той получи трудовия си договор от президента на БФФ Величка Христева на състоялия се вчера управителен съвет на федерацията.

На 5 декември ще се проведе Отчетно-изборно общо събрание на БФФ. 2017 година е важна година за българската фехтовка, тъй като Пловдив ще бъде домакин на европейско и на световно първенство за кадети и младежи.

Междувременно, на провелото се на 17 септември заседание на Изпълнителното бюро на международната федерация в Мюнхен, Величка Христева беше избрана за член на почетната „Стена на на славата“ на ФИЕ.

Тази инициатива стартира през 2013 година по случай 100-годишнината на ФИЕ. Тогава като начало бяха поставени имената на множество олимпийски и световни шампиони и заслужили деятели на световната фехтовка.

При откриването на „Стената на славата“ бяха отличени Виолета Катеринска и Васил Етрополски. След това се взе решение всяка година да се добавят имената на четирима състезатели и един деятел с особени заслуги за развитието на ФИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.