Италианец спечели колоездачната обиколка на България

Обиколка на България 2016 ФИНАЛ

St. 6 Мъглиж – Троян 136 км.

Обиколка на България
Обиколка на България Photo: БНР

22-годишният италианец Марко Текио от отбора на „Униеуро“ спечели 65-ата Обиколка на България. В последния 6-и етап, от Мъглиж до Троян (132 км), талантливият младок от Виченца завърши заедно с основната група и запази преднината си от минута и 27 секунди пред втория в генералното класиране.

Победител в етапа стана Виталий Бутс. Той изпревари с финален спринт италианецът Филипо Фиорели от отбора на „Делио Галина Колосио“. Трети завърши Евгений Гидих от тима „Вино форевър“. Времето, за което победителят взе разстоянието, е 3 часа 13 минути и 34 секунди.

След Текио в генералното класиране се нареди неговият сънародник и съотборник Симоне Раванели. Трети в тазгодишната Обиколка завърши Жандос Бижигитов от „Винофоревър“, който изостана на 2 минути и 33 секунди от Текио. Най-добрият млад състезател в Обиколката е победителят в тура – Марко Текио. Той е едва на 22 години.

За най-активен състезател приза спечели Евгени Собал от отбора на „Минск“. Най-добър катерач стана Станислав Башков. Беларусинът се състезава също за тима на „Минск“. До вчера водач в класирането за катерачи бе Андрий Браташчук, но той не се появи на старт днес. Причината бе, че състезателят ще жени утре и ще изпусне сватбата, ако остане за финала.

Най-добре от българските състезатели се представи Евгени Балев от тима на „Несебър Шокблейз“. Той завърши на шесто място в крайното класиране.

По време на шестия етап имаше и специална парична премия. Тя бе дадена от община Казанлък и бе спечелена от родния състезател Александър Алексиев, който е единственият нашенец с победа в тазгодишната Обиколка.

„Много съм щастлив, че съм победител – обясни първият в генералното класиране Марко Текио. – Отборът работеше за мен. Имаше много атаки, но успях да удържа. Екипът ми работи здраво за моята победа. Направих няколко силни старта. Надявам се догодина да се завърна в България и отново да спечеля Обиколката. Организацията на тура беше изключително добра“, добави Текио, цитиран от БНР.

Вторият в класирането Симоне Раванели сподели, че целта му е била да помогне на Марко.

„Той ми е приятел. Искахме да караме заедно през цялото време, но в първите етапи аз изостанах и той беше пред мен. Разбрахме се той да гони победата в генаралното класиране, а аз да му помагам. Състезанието бе трудно, но ние се справихме много добре. Отборът ни е изключително силен. Готвим се за още няколко състезания в Италия“, сподели след финала Раванели.

Председателят на българския колоездачен съюз Евгений Димитров сподели, че направата на Обиколката на страната му е коствала неимоверни усилия.

„Беше много трудно. Бяхме изправени до стената, но се справихме много добре. Полиции, съдии и всички останали се справиха по феноменален начин. Мога гордо да обявя, че и догодина ще има Обиколка на България“, каза Димитров.

Той дори съобщи и градове, през които ще премине тура през следващата година. Това са София, Златица, Пирдоп, Троян, Свищов, Русе, Търговище, Разград, Ивайловград, Кърджали, Хасково, Нова Загора, Твърдица, Елена, Мъглиж, Казанлък, Стара Загора и Пловдив.

След края на официалната церемония председателят на съюза Евгени Димитров връчи специален плакет кмена на града Донка Михайлова за усилията, които общината е направила, за да може Обиколката да завърши в Троян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.