Гребците Георги Божилов и Кристиян Василев със заплата от 350 лева

georgi-bojilov-kristiqn-vasilev-grebane

Двойката ни скул в гребането Георги Божилов и Кристиян Василев, както и техният треньор Петко Аргиров разкриха сумата, която получават месечно като заплати от федерацията и Министерството на спорта. Българите заеха девето място на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, но въпреки доброто си класиране, състезателите ни получават под минималната работна заплата.Действително 9-о място в крайното класиране на Олимпийските игри не е кой знае какво, но все пак това бяха 13-те най-добри лодки в света. В тази дисциплина при мъжете беше събран 50 на сто от световния елит. Жестоката контузия с операция, която преживя Георги през последните месеци, доведе до пропуснати стартове, което много ни ощети. Ние влязохме на олимпийския канал в Рио с един-единствен старт. Пропуснатите 3 Европейски купи ни костват много“, коментира треньорът Петко Аргиров в пресклуб „България“.“Има подценяване на нашия резултат в Рио, категоричен бе Георги Божилов. – След операцията ми сложиха импланти, въобще не се знаеше дали тази година ще се върна в лодката. В средата на сезона, месец и половина бях превързан.”“Ние си знаем какво бе това 9-о място. Георги направи чудо!”, каза неговият партньор Кристиян Василев.

„Ако 2015 г. не бяхме хвърлили всички усилия да спечелим квотата, а бяхме се насочили изцяло към европейското първенство, на което само 60 стотни разделиха Божилов-Василев от медал, сега те щяха да са с по-големи заплати“, допълни Аргиров.

„С 350 лв. месечна заплата един спортист не може да е елитен. Той е сгазен. Толкова се полага от държавата съгласно системата за оценяване на високите спортни постижения – не се вземат предвид олимпийски квоти и състезания за световни купи. Годишният бюджет на двойката скул е 17 600 лв, които включват всички лагери и състезания. Родната федерация ги подпомага с ваучери за безплатно пазаруване от една от големите вериги хипермаркети. Необходима е съществена промяна в системата за оценяване“, завърши треньорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.