Панчо Пасков: Вече се надявам на медали от големи първенства

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

Българският състезател по фехтовка Панчо Пасков има амбиция да се бори за медали от големи първенства след доброто си представяне в турнира на сабя на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Пасков поднесе изненадата в Рио, след като в първия кръг победи осемкратния световен шампион Алексей Якименко.

„Досега мечтата ми беше да отида на Олимпиада, а сега вече мисля за нещо повече, не просто участието, така че се надявам вече на медали от големи първенства. Придобих много опит, самото участие на такъв форум – осъзнаваш, че всички са хора и никой не е непобедим. Радвам се, че успях да отида там. Целта е сега да качваме нивото и се надявам да успея“, каза Пасков на пресконференция днес.

Той е трета година студент по дентална медицина и възнамерява да продължи образованието си.

Пасков коментира и победата си над Якименко: „Много са комплексни нещата, много са нещата, които влияят върху развитието на самия бой, но мисля, че просто трябва да покажеш всичко каквото можеш в дадения момент и може би това донесе успех. Концентрацията беше пълна в този бой. Намерих начин да се абстрахирам от съперника си, за да покажа максимално добра игра и това, което мога“, добави Пасков, цитиран от БНТ.

„Жребият беше изтеглен четири дни по-рано и естествено, първия ден бяхме обезкуражени, но още същата вечер се успокоихме“, разказа личният треньор на фехтовача Ивайло Воденов.

След изумителната си победа Пасков става звезда за медиите и гостите на олимпийските игри.

„До следващия мач имаше пауза от 40-50 минути. Прибраха ни в една зала и всички започнаха да снимат Панчо, да му искат автографи и интервюта. Вниманието беше огромно, а времето беше много малко, за да може той да се настрои за следващия мач“, разказа още Воденов.

Представянето на Панчо Пасков в Рио го изкачва с 253 места в световната ранглиста и в момента той е сред първите 60 сабльори. Целта на тандема Пасков-Воденов е догодина състезателят да се придвижи с 20 места напред и да влезе в топ 40.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.