Панчо Пасков e спортист №1 за месец април

pancho-paskov
Панчо Пасков с треньора Ивайло Воденов (вляво)

Панчо Пасков, който донесе първата олимпийска квота на сабя мъже след ерата на братята Етрополски, бе избран за спортист на месец април в анкетата на Пресклуб „България“.

Успехът на фехтовача в чешката столица Прага му донесе 14 гласа от спортните медии. На второ място с 10 гласа е Мария Гроздева, след като спечели златния медал на Световната купа в Рио де Жанейро. Европейската вицешампионка по джудо при жените в кат. 57 кг Ивелина Илиева има 2 гласа. Един глас е получил Владимир Урумов, бронзов медалист от Европейското първенство по вдигане на щанги.

Олимпийската квота на Панчо за Рио е най-евтината в рамките на Министерството на младежта и спорта, заяви след церемонията старши треньорът Ивайло Воденов. Както е известно, годишният бюджет за всички дейности на федерацията по фехтовка е по-малко от 100 хил. лв.

Председателят на централата Величка Христева сподели, че е имала среща с министър Красен Кралев, който се е отнесъл с разбиране и в близките дни се очаква да бъдат отпуснати извънбюджетни средства за олимпийската подготовка на Панчо Пасков. При такъв оптимистичен вариант са предвидени два лагера в чужбина – в Италия и в Германия, съобщи Воденов.

„Всеки фехтовач може да бъде победен“, така Запрян Ванчев от Академия „Етрополски“ коментира шансовете на Панчо Пасков да се представи добре на Олимпийските игри.

Българинът ще стартира с противник по жребий на Игрите, но жребият е контролиран, така че нашият състезател ще се изправи срещу един от топ 4 в световната ранглиста. Панчо е с добро самочувствие, а отшумява и леката му контузия от Европейското първенство в Пловдив, което се проведе през първата седмица на този месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.