Алпинистът Боян Петров изкачи връх Анапурна

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия по височина в света връх Анапурна (8091 метра) в главния хималайския хребет в западната част на Непал.

„Необикновено съм щастлив, че моят клиент и преди всичко приятел Боян Петров Петров от България днес изкачи Анапурна-1. Поздравления!“, това лаконично съобщение бе разпротранено чрез социалните мрежи от Пемба Шерпа от агенцията, която обслужва Петров по време на престоя му в азиатската страна.

Петров става първият българин с изкачени шест осемхилядника.

Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект“Българин на 14х8000″.

Няколко часа по-късно на връх Анапурна стъпи и Атанас Скатов.

Това е Анапурна

Връх Анапурна е №10 по височина и е най-смъртоносният на планетата. В последните 64 г. на него са загинали 72 души, което означава, че в опит да го покори, загива всеки втори. Най-често фаталните инциденти са причинени от лавини или откъснати ледени козирки. На най-високата му точка са стъпили едва 160 алпинисти. Анапурна е първият осемхилядник, изкачен от човек, като това става през 1950 г. от французите Морис Ерцог и Луи Лашенал без да използват кислородни маски.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.