Алпинистът Боян Петров изкачи връх Анапурна

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия по височина в света връх Анапурна (8091 метра) в главния хималайския хребет в западната част на Непал.

„Необикновено съм щастлив, че моят клиент и преди всичко приятел Боян Петров Петров от България днес изкачи Анапурна-1. Поздравления!“, това лаконично съобщение бе разпротранено чрез социалните мрежи от Пемба Шерпа от агенцията, която обслужва Петров по време на престоя му в азиатската страна.

Петров става първият българин с изкачени шест осемхилядника.

Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект“Българин на 14х8000″.

Няколко часа по-късно на връх Анапурна стъпи и Атанас Скатов.

Това е Анапурна

Връх Анапурна е №10 по височина и е най-смъртоносният на планетата. В последните 64 г. на него са загинали 72 души, което означава, че в опит да го покори, загива всеки втори. Най-често фаталните инциденти са причинени от лавини или откъснати ледени козирки. На най-високата му точка са стъпили едва 160 алпинисти. Анапурна е първият осемхилядник, изкачен от човек, като това става през 1950 г. от французите Морис Ерцог и Луи Лашенал без да използват кислородни маски.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.