Изтеглиха жребия за купа „Васил Манченко“

basketbolКапитанът на „Левски“ Алекс Симеонов изтегли жребия за 4-ия ежегоден турнир по баскетбол 3х3 за купа „Васил Манченко“ между момчета от горните класове от 8 столични училища, който ще се проведе на 8 май в Северния парк на София.

Носителят на преходната купа – Първа английска гимназия, започва защитата на трофея в група „А“ със Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, която преди дни спечели първото място на градското първенство в София и НГДЕК „Св Константин Кирил Философ“.

Финалистът от 2015 година и шампион в предните две години 133 ЕСПУ е в група „Б“ с тимовете на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ – втори в градското първенство, 119 СОУ. И в двете групи има по едно празно място, което ще бъде запълнено до началото на турнира.

„Пожелавам ви винаги да изпитвате наслада от баскетбола. Аз съм бил на световно първенство по 3х3, класирахме се на второ място и този спомен никога няма да избледнее“ – каза капитанът на „Левски“ Алекс Симеонов, който е лице на тазгодишния турнир при баскетболистите.

Организаторите обещават да предоставят на участниците най-добрите условия – с най-добрата настилка за 3х3 и професионални кошове. Голямата награда за победителя е участие в олимпийския младежки фестивал в Албена през юни. Най-щастливи след тегленето на жребия си тръгнаха Христо Петров от СМГ и Живко Иванов от 133 СОУ, които получиха уникални топки заради точните си отговори на въпроси, свързани с баскетбола и футбола.

Миналата година първенецът в купа „Манченко“ – Първа английска гимназия спечели надпреварата в Албена в много силна конкуренция, включваща отбори от Сърбия, Румъния и Македония.

„Това само говори, че се развиваме правилно и с нашите дългогодишни партньори от БФБ и Софийска община сме на етап планиране на турнир от догодина, който да се превърне в градско първенство“ – каза Методи Манченко, организатор на купа „Васил Манченко“.

На 8 май спортния празник за купа „Манченко“ в Северния парк включва и втория ежегоден турнир при момчетата по минифутбол с участие на 6 отбора. Жребият ги раздели в две групи: „А“: победителят от 2015-а Първа английска гимназия, 133 СОУ, СМГ и група „Б“ : класиралият се на второ място в първото издание 119 СОУ, СГСАГ и НГДЕК.

Турнирът е част от Феста „София Мези“ – с много игри, забавления, скари на открито и т.н. Вечерта организаторите му Румънеца и Енчев планират безплатен концерт на Мирослав Илич.

Откриването на турнирите е на 8 май от 9:30 ч на изградената специално за феста сцената пред Новото езеро в обновената и ремонтирана част на парка.

Началото е дадено през 2013 г. с турнир в двора на Първа английска гимназия. Наградите в турнира и преходната купа се предоставят от семейството на Васил Манченко (1931- 2010), двукратен участник на олимпийски игри (1952 и 1956) и двукратен участник на европейски първенства (1953 и 1955 ) с националния отбор на България, спортен журналист и баскетболен коментатор в Българската Национална Телевизия от 1970 до 1991 години. Голямата награда за победителя е участие на младежкия олимпийски фестивал в Албена през юни 2016 г.

Шампиони 3х3 за купа „Манченко“ /момчета/: 2013 г. – 133 СОУ „А.С.Пушкин“ 2014 г. – 133 СОУ „А. С. Пушкин“, 2015 г. – Първа английска езикова гимназия

Шампиони минфутбол за купа „Манченко“ /момчета/: 2015 г. – Първа английска езикова гимназия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.