Христо Проданов изкачи Еверест преди 32 г.

hristo-prodanov

Преди 32 години, на 20 април в 18,15 ч., Христо Проданов влиза в историята! Той става първият българин, изкачил най-високия връх в света Еверест (8848 м). Успешната атака е извършена по Западния гребен, известен още като „Жестокия път“.

Проданов е първият човек в света, който изкачва Еверест по западната стена, който е най-дългият маршрут и то без да ползва кислороден апарат. Той е и първият, който го изкачва през месец април, което е твърде рано за обичайните атаки на върха.

Българинът поставя и рекорд за този маршрут, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни. Пак той е алпинистът, преодолял най-голямата денивелация за един ден към върха.

В 18:15 часа през 1984 г. по радиостанцията се чува гласа на Проданов – „Аз съм на върха, на върха съм — Христо!“

Там остава 33 минути, прекалено дълго – вече е тъмно. Решава да се върне по същия опасен маршрут и то по собствените си стъпки – нещо, което никой друг алпинист не е правил.

По пътя надолу силна буря принуждава Христо да чака на открито на 8700м. височина без спален чувал, храна и вода. Температурата е -42 градуса, а мястото се нарича „Зоната на смъртта“. Сигналните ракети в пистолета му се оказват негодни. Следват три драматични денонощия – започва спасителна операция….

Репликите в радиостанцията: „Ице, ти си голям мъж, не заспивай! Ти си българин! Всичко е окей, към тебе тичат хора. Моля те, не заспивай! Не зас-пи-вай!“ в опит на радиста да държи буден Проданов до идването на подкрепата отдолу пресъздават в най-пълна сила драматичността в онези напрегнати часове в Хималаите.

Въпреки опитите за спасение на Проданов, на 22 април 1984 г. той остава завинаги на Еверест.

Две седмици по-късно – на 8 май на върха се изкачват Иван Вълчев и Методи Савов, ден след тях и Кирил Досков и Николай Петков. Този маршрут влиза в историята на световния алпинизъм като „Българския траверс“ на Еверест.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Започва да тренира алпинизъм още като ученик. Работи като инженер металург в Кремиковци. Първия си 7-хилядник изкачва през 1967 г. – връх Ленин. Преди това покорява върхове в Алпите. По-големите му успехи са свързани с Хиндукуш (1976 г.) и Лхотце (1981 г.), като става първият българин, изкачил този връх. Награден е с орден „Георги Димитров“ (1981 г.; 1984 г., посмъртно), „НРБ“, II степен (1977 г.). Обявен е за герой на НРБ (1984 г., посмъртно). Проданов е алпинист № 1 на България за ХХ в. (2001 г.). 

ПОКЛОН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.