Оневиняват Габриела Петрова за положителната допинг проба?

gabriela-petrova

Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова може да бъде напълно оневинена по случая с положителната допинг проба за мелдоний, която атлетката даде миналия месец.

Международната антидопингова агенция (WADA) обяви официално, че концентрация на препарата в рамките на 1 микрограм в пробата е разрешен.

Решението обаче важи, ако пробата е взета до 1 март 2016 г. Това ще рече, че всяка положителна проба на спортист, която е дадена преди тази дата и съдържа не повече от 1 микрограм, се счита за отрицателна. Всяка допинг проба с мелдоний, дори в рамките на 1 микрограм, след 1 март 2016 година е положителна.

Положителната проба на Габриела Петрова е от 6 февруари, далеч преди „граничния“ срок 1 март, а резултатите са излезли на 4 март. Тя твърди, че е спряла да взема мелдоний още в средата на септември, когато е разбрала, че влиза в списъка. Към този момент WADA все още не е предоставила количествен анализ от пробата на българската атлетка, въпреки че това е изискано от нейните представители.

Решението на WADA предизвика вълна от успокоени в редица руски спортисти, които обявиха, че в техните проби количеството на забранения от началото на годината препарат е значително по-ниска от обявения минимум.

Сред тези, които се очаква да бъдат амнистирани са плувкинята Юлия Ефимова, волейболистът Александър Маркин и лекоатлетките Андрей Минжулин, Гулшат Фазлетдинова, Олга Вовк и Надежда Котлярова.

За случая за Ефимова не се съобщава количеството на мелдониума, но останалите оповестиха своите резултати. При Маркин е 300 нанограма, при Минжулин и Фазлетдинова е 50, при Котлярова е 25, а при Вовк е 20 нанограма.

WADA е провела и все още провежда допълнителни изследвания, които да установят периода на разпад на мелдония в човешкия организъм, като според последни данни той действително може да продължи няколко месеца, като причина за продължителността на разпада на веществото би могла да бъде и индивидуалната биохимична структура на даден атлет. Ето защо и казусите се разглеждат един по един от WADA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.