Оневиняват Габриела Петрова за положителната допинг проба?

gabriela-petrova

Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова може да бъде напълно оневинена по случая с положителната допинг проба за мелдоний, която атлетката даде миналия месец.

Международната антидопингова агенция (WADA) обяви официално, че концентрация на препарата в рамките на 1 микрограм в пробата е разрешен.

Решението обаче важи, ако пробата е взета до 1 март 2016 г. Това ще рече, че всяка положителна проба на спортист, която е дадена преди тази дата и съдържа не повече от 1 микрограм, се счита за отрицателна. Всяка допинг проба с мелдоний, дори в рамките на 1 микрограм, след 1 март 2016 година е положителна.

Положителната проба на Габриела Петрова е от 6 февруари, далеч преди „граничния“ срок 1 март, а резултатите са излезли на 4 март. Тя твърди, че е спряла да взема мелдоний още в средата на септември, когато е разбрала, че влиза в списъка. Към този момент WADA все още не е предоставила количествен анализ от пробата на българската атлетка, въпреки че това е изискано от нейните представители.

Решението на WADA предизвика вълна от успокоени в редица руски спортисти, които обявиха, че в техните проби количеството на забранения от началото на годината препарат е значително по-ниска от обявения минимум.

Сред тези, които се очаква да бъдат амнистирани са плувкинята Юлия Ефимова, волейболистът Александър Маркин и лекоатлетките Андрей Минжулин, Гулшат Фазлетдинова, Олга Вовк и Надежда Котлярова.

За случая за Ефимова не се съобщава количеството на мелдониума, но останалите оповестиха своите резултати. При Маркин е 300 нанограма, при Минжулин и Фазлетдинова е 50, при Котлярова е 25, а при Вовк е 20 нанограма.

WADA е провела и все още провежда допълнителни изследвания, които да установят периода на разпад на мелдония в човешкия организъм, като според последни данни той действително може да продължи няколко месеца, като причина за продължителността на разпада на веществото би могла да бъде и индивидуалната биохимична структура на даден атлет. Ето защо и казусите се разглеждат един по един от WADA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.