Откритото първенство по тенис на маса на България е №2 по награден фонд в Европа

Кирил Попов  Снимка: Димитър Чокоров
Кирил Попов Снимка: Димитър Чокоров

След успешното първо издание на международния турнир ASAREL Bulgaria Open през август 2015 г, Откритото първенство на България по тенис на маса в Панагюрище се завръща с повече от удвоен награден фонд. За втора поредна година от 24 до 28 август спортна зала „Арена Асарел“ ще събере световния елит в този спорт.

Tурнирът е събитие от официалния календар на Международната федерация по тенис на маса (ITTF), което предполага, че още по-класни участници ще се включат в надпреварата както за дял от наградния фонд, така и за точки за класиране в Световната ранглиста. Нещо повече – през 2016 г. турнирът в Панагюрище ще бъде с по-висок ранг в рамките на календара на ITTF. Докато през 2015 г. турнирът беше част от Challenge-сериите, то през тази година той е вече част от Major series на ITTF World Tour.

Наградният фонд от $80 000 е най-високият в света за турнир от Major-сериите и е вторият по големина в Европа след турнира в Германия, който обаче е от по-високия клас Super series.

Очакванията на организаторите са в спортната надпревара ITTF World Tour 2016 ASAREL Bulgaria Open да се включат между 200 и 250 състезатели от над 30 държави. Турнирът ще се играе на 10 маси, а съдийството ще бъде поверено на 36-членна съдийска колегия, като главен съдия, както през 2015 г. ще бъде Мария Ципу от Гърция.

„Очакваме много голям интерес към ITTF World Tour 2016 ASAREL Bulgaria Open през тази година, тъй като миналогодишното издание на турнира получи отлични отзиви както от състезатели и треньори , така и от Международната и Европейската федерации по тенис на маса“, каза Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“, организатор на събитието.

„Не на последно място, нашите всеотдайни доброволци и многобройната публика в залата по време на състезанието създадоха незабравима атмосфера за провеждане на събитието“, припомни още Александров.

Първото издание на Asarel Bulgaria Open се проведе в края на август 2015 г. в Панагюрище. Близо 100 състезатели, сред които 15 тенисисти от Топ 50 на Световната ранглиста, се състезаваха за награден фонд от $35 000. Турнирът се проведе на 8 маси, а съдийството осигури 31 членна колегия с главен съдия Мария Ципу, Гърция.

Шампионската титла при мъжете извоюва Ким Донгюн от Република Корея, а при жените надделя фаворитката Касуми Ишикава от Япония.

Българските състезатели също поднесоха много емоции на феновете в залата. В Панагюрище най-силното представяне в досегашната си кариера регистрира Кирил Попов (на снимката), който достигна до четвъртфиналите на турнира, а двойката Филип Флориц/Станислав Голованов се класира на полуфинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.