Светъл лъч в развитието на училищния спорт у нас

basketbol-liga-nalb

За екипа на INSPORT.BG развитието на ученическия спорт е в основата на спорта като цяло. Без него няма как да имаме здрава нация с успехи по спортните терени.

Един от малкото светли лъчи в развитието на училищния спорт безспорно е Софийската ученическа лига по баскетбол, която вече се провежда за втора година. Такива инициативи трябва да получават не само по-голям отзвук в медийното пространство, но и да бъдат подпомагани от обществото, местната власт и държавата като цяло.

Софийската ученическа лига, като част от проекта на Националната аматьорска лига по баскетбол, съумя да създаде и организира адекватен календар и достатъчно мачове за участващите училища с техните отбори. Срещи, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. Нещо наистина рядко правено за ученическия спорт.

„Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…“, обясняват от НАЛБ мотивите си за създаването на лигата.

През сезон 2015/2016 в надпреварата участваха 5 елитни училища в столицата. При момичетата за втора поредна година спечели отборът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. На второто място се нареди съставът на 35 СОУ „Добри Войников“, трети останаха момичетата на Англо-Американското Училище – София.

При момчетата триумфираха учениците на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ). Миналогодишните шампиони от СМГ завършиха втори, а трети останаха представителите на Американския колеж в София.

Така организаторите на Софийската ученическа лига по баскетбол от НАЛБ показаха успешен модел, който може да бъде следван и от другите спортове за развитието на училищния спорт.

В България често сме свикнали от нищо да правим нещо. И успехите ни по спортните терени го показват често… Без бази, без достатъчно финасиране, с много труд и лишения постигаме отлични постижения.

Но когато става въпрос за ученическия спорт нещата стават още по-сложни и важни. Затова всички усилия в името на тази кауза трябва да бъдат поощрявани и оценявани.

Дано примерът на Софийската ученическа лига по баскетбол бъде заразителен за още хора и институции, които да застанат зад идеята за развитие и финансиране на училищния и масов спорт като цяло!

Автор: INSPORT.BG

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.