Огнян Аспарухов: Когато правиш нещо хубаво и постигаш резултати си трън в нечии очи

35-sou

Екипът на INSPORT.BG се стреми да помогне за популяризирането и развитието на училищния спорт у нас. Положително влияние затова несъмнено има Софийската ученическа лига по баскетбол.

Наскоро завърши вторият сезон на надпреварата. Преди няколко дни публикувахме материал с Мила Ацева, в който тя разказа за INSPORT.BG мнението си за състезанието, а сега пускаме и информация с Огнян Аспарухов, треньор на юношите на 35 СОУ „Добри Войников“. Популярният с тънкото си чувство за хумор учител по физическо възпитание и спорт, но също така и с огромния труд, вложен в името на баскетбола, с болка споделя много истини и не пести критиката си към никого.

Интервюто ни бе любезно предоставено от НАЛБ!

– Здравей! Преди няколко дни завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него за първа година участие взеха и отборите на 35 СОУ „Добри Войников“. Юношеският отбор беше воден от теб, а този на девойките – от Мила Ацева. Трябва да отбележим и че девойките завършиха на второ място при дебюта си. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

– Много сме удовлетворени от възможността да бъдем част от лигата. Тя е единственото професионално организирано и проведено състезание за ученици във всеки един аспект. Отчитаме сезона със смесени чувства. Девойките завършиха на второ място, като разликата с първия отбор не е голяма, а и бъдещето е пред тях – отборът ни е много млад, тепърва ще трупа увереност и трофеи. Представянето на юношите ни беше слабо, с епизодични, но краткотрайни проблясъци. Причините за това са многото контузии и болести, липсата на тренировъчен процес, необяснимото отсъствие на мотивация. Разбира се, главната вина за това, е на треньора. Ако бъдем поканени и за следващите издания на лигата, ще има много неща, които да променим.

– Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт?

–  Мога само да адмирирам подобни инициативи. На ученическия спорт никой не обръща внимание – нито федерацията, нито разните там комисии в общината и в министерствата на образованието и на спорта, в които работят хора, които взимат заплати, за да организират едно състезание (по даден спорт) в годината. Нищо не се е променило от 25 години насам – същата вяла и безидейна организация за отбиване на „номера“. А „отговорните“ фактори отиват само да се снимат с победителите и да им връчат наградите. Повече от ясно е, че отсъства държавна политика в това отношение.

Учителите от 35 СОУ "Добри Войников" - Мила Ацева и Огнян Аспарухов (вдясно) с награда от Софийската ученическа лига по баскетбол за участието им през сезона. Снимка: Facebook
Учителите от 35 СОУ „Добри Войников“ – Мила Ацева и Огнян Аспарухов (вдясно) с награда от Софийската ученическа лига по баскетбол за участието им през сезона. Снимка: Facebook

Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

–  Надявам се начинанието да е успешно и да продължи да съществува дълго време. Също така пожелавам на хората от НАЛБ да имат сила и дръзновение, защото това, което правят, е в противоречие със статуквото и ще срещат много отпор от хората, които и сега си живуркат под прикритието, че работят за българския баскетбол, и чието спокойствие вече е поставено под въпрос.

– Всички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб?

– Разликите са толкова големи, че почти няма база за сравнение – като се започне от документацията и се стигне до награждаването. Доста хора (в няколко комисии) би трябвало да се грижат за ученическия спорт, но както е казал народът: „Много баби – хилаво дете“. Резултатът е, че има някаква дейност, но тя е само за оправдание. Затова и баскетболът в България е на това ниво. Никой няма интерес да се „създават“ баскетболисти в училище, дори се пречи, тъй като това не е регламентирано. А у нас отсъства най-важното – пирамидата има връх, но няма основа (т.е. масов спорт).

Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

–  Смятам, че е добро начало, но са необходими и други съпътстващи дейности – възможности за работа в училище, съгласуване на спортния календар, федерацията да „слезе“ там, където се изграждат младите баскетболисти. Но не в клубовете, а в училищата. Там трябва да е основната работа. На децата в клубовете се обръща достатъчно внимание, те участват в много състезания. Затова и смятам, че Ученическата лига трябва да е само за ученици, които не са ангажирани с клубовете. Така ще бъде много по-интересно и ще има много повече участници. И ще бъде наистина аматьорско.

Какво те мотивира да си толкова всеотдаен вече толкова години?

– Обичам играта и професията си, това е. Свикнал съм да побеждавам, трудно приемам загубите, но това ме мотивира допълнително. В последните години позагубих мотивация, тъй като школата, която изградихме в 35 СОУ (от 1990 г.), беше „разрушена“. Така е в България, когато правиш нещо хубаво и постигаш резултати, си трън в нечии очи. Но същото се отнася в пълна степен и за вас (НАЛБ). Дано да нямате нашата съдба!

Следиш ли развитието на НАЛБ като цяло? Какво смяташ за каузата и подкрепяш ли я?

–  Много добра идея! Дава възможност на много хора, практикуващи любимата игра, да не се откъсват от нея. Горд съм от факта, че наши състезатели (около 30-40) участват в отборите и се представят на добро ниво! Поздравявам ги и им пожелавам да са здрави и никога да не забравят откъде са тръгнали!

Какво би казал на своите колеги, които биха възприели участието на своите отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол като загуба на време?

– По-добре такива хора да не участват. Въпреки че участието в Лигата отнема много време (и то от свободното), което не е овъзмездено. Всичко се прави на добра воля. А добре знаете, че учителските заплати са най-ниските в страната. Затова „лудите“ сме все по-малко.

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме на Мила Ацева, на отборите ви и на теб много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавайте да предавате знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

– Благодаря! Когато гледаме в една посока, винаги имаме шансове за успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.