Огнян Аспарухов: Когато правиш нещо хубаво и постигаш резултати си трън в нечии очи

35-sou

Екипът на INSPORT.BG се стреми да помогне за популяризирането и развитието на училищния спорт у нас. Положително влияние затова несъмнено има Софийската ученическа лига по баскетбол.

Наскоро завърши вторият сезон на надпреварата. Преди няколко дни публикувахме материал с Мила Ацева, в който тя разказа за INSPORT.BG мнението си за състезанието, а сега пускаме и информация с Огнян Аспарухов, треньор на юношите на 35 СОУ „Добри Войников“. Популярният с тънкото си чувство за хумор учител по физическо възпитание и спорт, но също така и с огромния труд, вложен в името на баскетбола, с болка споделя много истини и не пести критиката си към никого.

Интервюто ни бе любезно предоставено от НАЛБ!

– Здравей! Преди няколко дни завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него за първа година участие взеха и отборите на 35 СОУ „Добри Войников“. Юношеският отбор беше воден от теб, а този на девойките – от Мила Ацева. Трябва да отбележим и че девойките завършиха на второ място при дебюта си. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

– Много сме удовлетворени от възможността да бъдем част от лигата. Тя е единственото професионално организирано и проведено състезание за ученици във всеки един аспект. Отчитаме сезона със смесени чувства. Девойките завършиха на второ място, като разликата с първия отбор не е голяма, а и бъдещето е пред тях – отборът ни е много млад, тепърва ще трупа увереност и трофеи. Представянето на юношите ни беше слабо, с епизодични, но краткотрайни проблясъци. Причините за това са многото контузии и болести, липсата на тренировъчен процес, необяснимото отсъствие на мотивация. Разбира се, главната вина за това, е на треньора. Ако бъдем поканени и за следващите издания на лигата, ще има много неща, които да променим.

– Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт?

–  Мога само да адмирирам подобни инициативи. На ученическия спорт никой не обръща внимание – нито федерацията, нито разните там комисии в общината и в министерствата на образованието и на спорта, в които работят хора, които взимат заплати, за да организират едно състезание (по даден спорт) в годината. Нищо не се е променило от 25 години насам – същата вяла и безидейна организация за отбиване на „номера“. А „отговорните“ фактори отиват само да се снимат с победителите и да им връчат наградите. Повече от ясно е, че отсъства държавна политика в това отношение.

Учителите от 35 СОУ "Добри Войников" - Мила Ацева и Огнян Аспарухов (вдясно) с награда от Софийската ученическа лига по баскетбол за участието им през сезона. Снимка: Facebook
Учителите от 35 СОУ „Добри Войников“ – Мила Ацева и Огнян Аспарухов (вдясно) с награда от Софийската ученическа лига по баскетбол за участието им през сезона. Снимка: Facebook

Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

–  Надявам се начинанието да е успешно и да продължи да съществува дълго време. Също така пожелавам на хората от НАЛБ да имат сила и дръзновение, защото това, което правят, е в противоречие със статуквото и ще срещат много отпор от хората, които и сега си живуркат под прикритието, че работят за българския баскетбол, и чието спокойствие вече е поставено под въпрос.

– Всички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб?

– Разликите са толкова големи, че почти няма база за сравнение – като се започне от документацията и се стигне до награждаването. Доста хора (в няколко комисии) би трябвало да се грижат за ученическия спорт, но както е казал народът: „Много баби – хилаво дете“. Резултатът е, че има някаква дейност, но тя е само за оправдание. Затова и баскетболът в България е на това ниво. Никой няма интерес да се „създават“ баскетболисти в училище, дори се пречи, тъй като това не е регламентирано. А у нас отсъства най-важното – пирамидата има връх, но няма основа (т.е. масов спорт).

Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

–  Смятам, че е добро начало, но са необходими и други съпътстващи дейности – възможности за работа в училище, съгласуване на спортния календар, федерацията да „слезе“ там, където се изграждат младите баскетболисти. Но не в клубовете, а в училищата. Там трябва да е основната работа. На децата в клубовете се обръща достатъчно внимание, те участват в много състезания. Затова и смятам, че Ученическата лига трябва да е само за ученици, които не са ангажирани с клубовете. Така ще бъде много по-интересно и ще има много повече участници. И ще бъде наистина аматьорско.

Какво те мотивира да си толкова всеотдаен вече толкова години?

– Обичам играта и професията си, това е. Свикнал съм да побеждавам, трудно приемам загубите, но това ме мотивира допълнително. В последните години позагубих мотивация, тъй като школата, която изградихме в 35 СОУ (от 1990 г.), беше „разрушена“. Така е в България, когато правиш нещо хубаво и постигаш резултати, си трън в нечии очи. Но същото се отнася в пълна степен и за вас (НАЛБ). Дано да нямате нашата съдба!

Следиш ли развитието на НАЛБ като цяло? Какво смяташ за каузата и подкрепяш ли я?

–  Много добра идея! Дава възможност на много хора, практикуващи любимата игра, да не се откъсват от нея. Горд съм от факта, че наши състезатели (около 30-40) участват в отборите и се представят на добро ниво! Поздравявам ги и им пожелавам да са здрави и никога да не забравят откъде са тръгнали!

Какво би казал на своите колеги, които биха възприели участието на своите отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол като загуба на време?

– По-добре такива хора да не участват. Въпреки че участието в Лигата отнема много време (и то от свободното), което не е овъзмездено. Всичко се прави на добра воля. А добре знаете, че учителските заплати са най-ниските в страната. Затова „лудите“ сме все по-малко.

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме на Мила Ацева, на отборите ви и на теб много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавайте да предавате знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

– Благодаря! Когато гледаме в една посока, винаги имаме шансове за успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.