Да играеш на таекуон-до

taeklondo-decaНай-малките възпитаници на столичния ABC Fight Club учат корейското бойно изкуство под формата на игри

„…В САЩ децата започват да спортуват още с раждането си. Ще се учудите, като разберете какво може да прави дори малкото ви бебе, когато е под ръководството на треньор. Първите групи за спорт в Америка са от 3-месечна възраст…“. Думите са от скорошно интервю на една българска спортистка и треньорка, която живее и работи в САЩ от 2005 г.

Световната и европейска шампионка по таекуон-до Недялка Бачева
Световната и европейска шампионка по таекуон-до Недялка Бачева

Как се работи у нас с малките в спорта и по-специално в бойните изкуства, които са сред най-популярните предлагани занимания за учениците в последните години? За отговор на този и други въпроси, www.insport.bg потърси Недялка Бачева (III дан таекуон-до), инструктор в столичния ABC Fight Club. Недялка, или Нели, както я наричат в залата, тренира, състезава се и преподава таекуон-до в продължение на 18 години.

Участвала е на осем европейски и пет световни първенства по таекуон-до, успоредно с други международни турнири и държавни първенства. Завършила е Националната спортна академия „Васил Левски“, специалност таекуон-до.

Как възприемат децата на възраст 5 – 7 години заниманията по таекуон-до? В продължение на няколко години клубът води специални групи за тренировки с деца от 5-годишна възраст, като от 5 октомври започва поредната нова група в залата на Националния стадион „Васил Левски“.

„Заниманията с деца в ABC Fight Club се водят от специално подготвени за работа с тях инструктори по методи, съобразени с възрастта. Тренировките са под формата на игри – така децата възприемат корейското бойно изкуство по един забавен начин“, разказва Нели.

„На тренировките по таекуон-до децата се учат да си партнират, да са отбор, да се научат, че всеки един пъзел от мозайката е важен за крайния резултат. Тренировките са подходящи и за момчета, и за момичета. Залата остава едно от най-добрите места, където са събрани малчугани с общи интереси. С влизането в нея, първият урок е, че мама и тати са до вратата. В залата има други правила, които са известни в бойните изкуства, и тяхната ефективност е отдавна призната“, обобщава Недялка Бачева.

Европейският шампион на форми за 2015 г. Димитър Христов (вдясно)
Европейският шампион на форми за 2015 г. Димитър Христов (вдясно)

„Тук не е както в училище. В залата по таекуон-до златното правило е уважение и дисциплина; научиш ли се на това, всичко може да постигнеш с упоритост и постоянство както в таекуон-до, така и в живота“ – казва тя.

Как се справят инструкторите с предразсъдъците, че заниманията с бойни спортове пораждат агресия? „Наистина, има някои родители, които водят децата си с тази идея. Повечето обаче се надяват да научим децата им на ред, дисциплина, уважение, но в никакъв случай това не се постига с бой“, категоричен е Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до), основател и главен инструктор в ABC Fight Club.

taeklondo-deca2„Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон, по време на самата тренировка също се налага детето да стои неподвижно и да чака следващата команда. Спазването на такива правила кара децата да бъдат и много по-дисциплинирани в училище“, разказва Недялка Бачева.

По думите й – на тренировките на първо място стои изграждането на дисциплина у подрастващите. „Да уважаваш инструкторите, по-старшите ученици, съотборниците, залата – така се изграждат навици у децата за себеуважение и уважение към света извън залата“, разказва треньорката.

Под въздействие на тренировките, децата усъвършенстват физиката, техниката, духа и характера си. Бойните изкуства учат децата да се грижат за себе си, да се защитават, дават на децата по-високо самочувствие. Научават ги да се чувстват добре и да бъдат по-самостоятелни, когато не сте с тях. „Плахите стават силни и уверени, а палавите се учат на дисциплина и самоконтрол“, разказва за наблюденията си треньорката.

Все по-често се говори за проблемите с детското затлъстяване – бойните изкуства са добра алтернатива за развитието на здраво тяло – смята тя.

„Ако съберем всички бойни изкуства, по които има клубове, школи, тренировки, занимания и т.н., ще се види, че може би най-много хора в България се занимават с това, и то по съвсем понятни причини. Първо, че не е необходимо задължително да бъдеш състезател, второ, че като се занимаваш с това, ти получаваш нещо за себе си. Най-малкото може да тренираш, да се развиваш, независимо от това какво учиш, какво работиш, на колко години си“, казва Красимир Гергинов.

taeklondo-deca3Практиката на клуба показва, че децата, често определяни като по-буйни и по-агресивни, стават едни от най-добрите състезатели. „Другата крайност – ако детето ви е много срамежливо и затворено, идвайки в залата, то ще създаде контакти и ще разбере, че няма нищо страшно, защото правилата за всички са еднакви и изявата на всеки един е важна“, казва Недялка Бачева. По думите й – в състезателните дисциплини; не е лесно. „Екипът на ABC Fight Club, начело с нашия треньор Красимир Гергинов, който е седми дан, работи усърдно и планира включването на все повече състезатели към спаринга. Опитът е матрицата за създаване на шампиони“, обобщава тя. В клуба има и млади състезатели, които се представят с успех на турнири по таекуон-до, кик бокс и други бойни стилове.

„Състезателната част не е лесна“ – разказва Нели от практиката си. „Не мога да сравня с нищо друго адреналина преди първата среща. Сега ми липсва този адреналин, но може би съм станала по-улегнала, щом мога без него. Състезанията ме научиха на много. Едни от първите за мен правила, които пренесох и в живота си, са уважението към противника, феър плей, постоянство и упоритост, с което трябва да работиш към поставената цел“, допълва тя. А кой е най-ценният успех? „Най-ценният ми успех в живота е, че поемам по пътя към личностно израстване чрез бойните изкуства. Имала съм най-добрите учители, най-добрите съотборнички, а сега имам най-добрите трениращи“, казва Недялка Бачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.