Над 30 участници от 4 държави на семинар по савате в София

savateТри бойни стила – таекуон-до, кик бокс и савате – се смесиха на спаринг по време на двудневния семинар по савате, организиран от „ABC Fight Club“ в залата на Националния стадион „Васил Левски“ в събота и неделя.

„Някой би казал, че е невъзможно, но видяхте, че колкото и да смe различни, може да тренираме и да играем заедно“ – това е оценката на треньора по савате – Филип Маньол от Париж, Франция, който бе един от инструкторите на семинара. Филип Маньол е в България за предстоящия открит турнир и Световно младежко първенство по савате в Пловдив от 30 юли до 1 август.

Въпреки жегата и лятната ваканция, повече от 30 състезатели и любители, начинаещи и напреднали, се включиха през двата дни на семинара. Тренировките включваха специфични техники в савате за защита и атака с крака и ръце, игра от близка и далечна дистанция, детайли в правилата на савате, познато още като френски бокс и др. Играха се и поредица от неформални срещи на спаринг между трениращите в „ABC Fight Club“ и гостите от Канада, Франция и Великобритания.

Очаквано, в тях се отличиха световната и европейска шампионка по таекуон-до и кик бокс Амалия Колева, която с успех се представя и на турнири по савате, и световният и европейски шампион по кик бокс Дюк Нуамеруе. В ролята на преводач на специфичната френска терминология при играта на двойки влезе Стефан Тардиц, чиято майка е българка, а с името на баща му – Ален Тардиц се свързват първите стъпки на савате в България преди повече от 20 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.