Над 30 участници от 4 държави на семинар по савате в София

savateТри бойни стила – таекуон-до, кик бокс и савате – се смесиха на спаринг по време на двудневния семинар по савате, организиран от „ABC Fight Club“ в залата на Националния стадион „Васил Левски“ в събота и неделя.

„Някой би казал, че е невъзможно, но видяхте, че колкото и да смe различни, може да тренираме и да играем заедно“ – това е оценката на треньора по савате – Филип Маньол от Париж, Франция, който бе един от инструкторите на семинара. Филип Маньол е в България за предстоящия открит турнир и Световно младежко първенство по савате в Пловдив от 30 юли до 1 август.

Въпреки жегата и лятната ваканция, повече от 30 състезатели и любители, начинаещи и напреднали, се включиха през двата дни на семинара. Тренировките включваха специфични техники в савате за защита и атака с крака и ръце, игра от близка и далечна дистанция, детайли в правилата на савате, познато още като френски бокс и др. Играха се и поредица от неформални срещи на спаринг между трениращите в „ABC Fight Club“ и гостите от Канада, Франция и Великобритания.

Очаквано, в тях се отличиха световната и европейска шампионка по таекуон-до и кик бокс Амалия Колева, която с успех се представя и на турнири по савате, и световният и европейски шампион по кик бокс Дюк Нуамеруе. В ролята на преводач на специфичната френска терминология при играта на двойки влезе Стефан Тардиц, чиято майка е българка, а с името на баща му – Ален Тардиц се свързват първите стъпки на савате в България преди повече от 20 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.