Савате събира приятели и последователи на тренировки, семинар и състезания в София и Пловдив

savate
savate photo: fb


Французинът Ален Тардиц (Alain Tardits), многократен шампион на Франция по савате и бивш треньор на френския национален отбор, е отново в България за предстоящите Световно първенство за юноши и девойки и открит турнир по савате.

Домакин на двете прояви от 30 юли до 1 август е Пловдив, а преди това в София се събират треньори, състезатели и приятели на бойния спорт на международен семинар. Тазгодишните състезания в Пловдив се очертават като най-големите по савате, организирани до момента у нас. Участие ще вземат близо 220 състезатели от 33 държави. За първи път пристигат треньори и състезатели от Индия, където в последните години савате прави първите си стъпки – разказва Ален Тардиц, специално за www.insport.bg.

В България той идва за първи път през 1994 година и остава няколко месеца. След това живее последователно в Русе и Пловдив като в следващите години участва в създаването и организирането на първите клубове по савате и първите състезания. Традиционно приятелски връзки поддържа и до днес с приятели от други бойни спортове. Сред тях е и столичният „ABC Fight Club“, който няколко години организира семинари и тренировки по савате, а негови състезатели участват с успех в международни турнири в бойния спорт.

„Причината е в техниката на ударите с крака и ръце, която постигат основно трениращите таекуон-до в „ABC Fight Club“. Тя ни дава основание да смятаме, че могат да се представят добре и в други бойни спортове“ – казва Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF), основател на „ABC Fight Club“.

Савате или френски бокс, е един от бойните стилове, които набират популярност през последните десетилетия. Практикува се като боен спорт за физически активен начин на живот, техника за самоотбрана и състезателна дисциплина. Характерно при него е, че е изцяло аматьорски, което придава много емоционална, приятелска и забавна атмосфера на тренировки, състезания и семинари, разказва Ален Тардиц.

Семинарът и състезанията в София и Пловдив се организират от Българската федерация по савате и от Международната федерация по савате – Fédération Internationale de Savate. Срещите са лайт контакт или assaut, какъвто е френският термин. Състезателите са разделени на категории в зависимост от теглото. На 1 август се предвижда гала вечер с атрактивни двубои.

Тренировки по савате с Ален Тардиц ще се проведат на 25 и 26 юли 2015 г., събота и неделя, от 14.00 часа в залата на столичния „ABC Fight Club“ на Националния стадион „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.