Савате събира приятели и последователи на тренировки, семинар и състезания в София и Пловдив

savate
savate photo: fb


Французинът Ален Тардиц (Alain Tardits), многократен шампион на Франция по савате и бивш треньор на френския национален отбор, е отново в България за предстоящите Световно първенство за юноши и девойки и открит турнир по савате.

Домакин на двете прояви от 30 юли до 1 август е Пловдив, а преди това в София се събират треньори, състезатели и приятели на бойния спорт на международен семинар. Тазгодишните състезания в Пловдив се очертават като най-големите по савате, организирани до момента у нас. Участие ще вземат близо 220 състезатели от 33 държави. За първи път пристигат треньори и състезатели от Индия, където в последните години савате прави първите си стъпки – разказва Ален Тардиц, специално за www.insport.bg.

В България той идва за първи път през 1994 година и остава няколко месеца. След това живее последователно в Русе и Пловдив като в следващите години участва в създаването и организирането на първите клубове по савате и първите състезания. Традиционно приятелски връзки поддържа и до днес с приятели от други бойни спортове. Сред тях е и столичният „ABC Fight Club“, който няколко години организира семинари и тренировки по савате, а негови състезатели участват с успех в международни турнири в бойния спорт.

„Причината е в техниката на ударите с крака и ръце, която постигат основно трениращите таекуон-до в „ABC Fight Club“. Тя ни дава основание да смятаме, че могат да се представят добре и в други бойни спортове“ – казва Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF), основател на „ABC Fight Club“.

Савате или френски бокс, е един от бойните стилове, които набират популярност през последните десетилетия. Практикува се като боен спорт за физически активен начин на живот, техника за самоотбрана и състезателна дисциплина. Характерно при него е, че е изцяло аматьорски, което придава много емоционална, приятелска и забавна атмосфера на тренировки, състезания и семинари, разказва Ален Тардиц.

Семинарът и състезанията в София и Пловдив се организират от Българската федерация по савате и от Международната федерация по савате – Fédération Internationale de Savate. Срещите са лайт контакт или assaut, какъвто е френският термин. Състезателите са разделени на категории в зависимост от теглото. На 1 август се предвижда гала вечер с атрактивни двубои.

Тренировки по савате с Ален Тардиц ще се проведат на 25 и 26 юли 2015 г., събота и неделя, от 14.00 часа в залата на столичния „ABC Fight Club“ на Националния стадион „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.