Българин спечели международния колоездачен тур в Слънчев бряг

koloezdeneМладежкият национал Николай Генов от пловдивския велоклуб „Цар Симеон 1898“ стана краен победител в силния международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков“. 17-годишният пловдивчанин спечели убедително днешния последен състезателен етап и това му бе напълно достатъчно, за да изпревари носителя на жълтата фланелка от предишния етап – Михаил Михайлов от „Хемус“ – Троян.

Така Генов изпълни заканата за реванш си от вчера, когато за малко изпусна жълтата фланелка и остана втори след Михайлов и днес грабна заслужено големия приз в престижната надпревара, която се провежда за трета поредна година е и в памет на известния бизнесмен, общественик, доайен на съвременния български туризъм Димитър Янков. Как премина днешния състезателен ден: Етапът бе с дължина на трасето 91 км, но много интересен и по-тежък от вчера, заради усилилият се силен страничен вятър откъм морето.

В по-голямата част от етапа, колоната бе изненадващо „кротка“ и почти цяла, с малки разкъсвания и догонвания. Генов спечели 3 премии за активност при Кабелешково на 17-ия километър, след Банево – на 45-ия км и преди Брястовец – на 56-ят км това бе напълно достатъчно на талантливия пловдивчанин да спечели и зелената фланелка за активност.

След това на 66-тия километър след Кабелешково Николай приложи отлична тактика. Той не се хвърляше в атаки и подкрепян много активно от съотборниците му от „Цар Симеон 1898“ пазаше сили за финала.

На входа на Кошарица – на близо 2 км от финала, Николай Генов атакува мощно, никой от опонентите му не успя да го „хване“ и с мощен финален спринт пловдивчанинът финишира сам, за голяма радост на многобройните му фенове и приятели, дошли специално от Пловдив, за да го подкрепят.

Втори след Генов, финишира младежкият национал Георги Гинин от „Печенеги“ – Пазарджик, а трети – Йоан Костов от отбора на „Несебър – Дием“.

Фланелката за катерачи грабна друг младежки национал – Михаил Михайлов от „Хемус“ – Троян.

За утре е предведен атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата – за купа „Казино Хризантема“.

Старт-финалът на колокритериумът в неделя пък е пред емблематичния хотел „Хризантема“, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята „зелена алея на спортната слава“, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова.

Критериумът утре обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за атракция на гостите на курорта и състезателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.