Бронзовите медалисти от Световното по ски за военни: Екипът ни е малък, но качествен

voenni-svetovnoТримата бронзови медалисти от 53-ото Световно първенство по ски за военни Красимир Анев, Веселин Цинзов и Станимир Беломъжев, бяха отличени днес, 4 май, в Министерството на отбраната. Награда получи и треньорът им и ваксмайстор на отбора – Иван Беломъжев.

Българските военни спортисти завоюваха общо три бронзови медала в трите дисциплини, в които участваха на състезанието, проведено в шведския зимен курорт Боден по линия на Международния съвет за военен спорт (CISM).
„Бяхме седем човека делегация, а взехме три медала, с което се наредихме общо на 6-то място в крайното класиране по нации, от 25 страни-участнички“, разказват медалистите Красимир Анев, Веселин Цинзов и Станимир Беломъжев от военно формирование 22 980 – София. Другият наш състезател в Боден е подполковник Пейо Дончев от военно формирование 26 030 – Безмер.

krasi-anev-voenen„Екипът е малък, но качествен“, подчертават участниците в първенството. И са категорични, че ролята на отбора е огромна. „Взаимоотношенията ни са – когато трябва приятелски, когато трябва – служебни“, допълва Веселин Цинзов, който е и държавен шампион в ски-бягането.

„Интересно беше, че в Боден българското знаме не слизаше от третото място. Другите флагове се разменяха, а българското знаме стоеше все на стълбичката. Другите бяха малко изненадани. И когато се разминавахме, виждахме уважението в очите на конкуренцията“ – разказва трикратният ни европейски шампион в ски ориентирането Станимир Беломъжев.

По думите на Красимир Анев – в биатлона е практика много от състезателите да участват във военни първенства; много от тях са военизирани, тъй като биатлонът е и бойно-приложен спорт.

belomujev-voenen„На Световното първенство в Боден за трети пореден път преживях огромно вълнение, затова с чувство на отговорност и благодарност се обръщам към колектива, който успяхме да изградим с останалата част ръководители в групата; успяхме да създадем благоприятен микроклимат, за да могат състезателите да се чувстват комфортно. Благодаря на тези именити наши спортисти, които благодарение на високия си национален и боен дух, успяха да дадат над сто процента от себе си, и постигнаха невероятен резултат. С особено вълнение чувахме имената им и думата „България“ по време на бяганията и след състезанието, когато излязоха официалните резултати. Ръководителите и треньорите на други отбори, далеч по-многолюдни от нас, с особена симпатия ни поздравяваха за тези резултати“ – разказа Иван Беломъжев, треньор и ваксмайстор на отбора.

veselin-cinzov-voenenКакво им предстои? Подготовка – категорични са от екипа. Оказва се, че основната част от подготовката на състезателите в зимните спортове… е през лятото.

Днес, със заповед на министъра на отбраната, с награден знак „За отлична служба“ – втора степен бяха отличени редник Красимир Анев, бронзов медалист в дисциплината „биатлон“ и редник Веселин Цинзов, бронзов медалист в дисциплината „ски-бягане“. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ беше отличен Станимир Беломъжев, бронзов медалист в дисциплината „ски-ориентиране“. Треньорът и ваксмайстор на отбора Иван Беломъжев получи „Плакет на Министерството на отбраната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.