Таекуон-до или бойното изкуство с рожден ден

taeklondoМалко са бойните изкуства, за които може да се посочи точна дата на възникването им. Обикновено тяхната история се свежда до познатите фрази – „корените му идват от Изток“ и „произхожда от древна Азия“. Не така обаче е с таекуон-до, което може да се похвали с точна дата на създаването си. На 11 април 2015 година едно от най-младите бойни изкуства, таекуон-до, ще отбележи тържествено 60-ата си годишнина.

На тази дата, през 1955 г., в Сеул, специална комисия от майстори в бойните изкуства, военни, общественици и хора с висок престиж, се спира на наименованието таекуон-до за създадената бойна система от корейския генерал Чой Хонг Хи. Днес историята на таекуон-до е широко известна по цял свят, а 15-томната подробна Енциклопедия, дело на неговия създател, позволява на всички практикуващи да се придържат към оригиналния характер на таекуон-до. Успоредно с това, благодарение на стотиците семинари и международни форуми, таекуон-до не спира да се развива и усъвършенства.

taeklondo2Накратко – какво е таекуон-до по света и в България в навечерието на неговата 60-годишнина? Отговор на този и други въпроси www.insport.bg потърси от един от най-старите клубове по бойни изкуства в столицата – ABC Fight Club (www.abcfight.com). За последните 25 години негови състезатели са спечелили десетки световни и европейски титли. Рафтовете със стотиците купи в спортната зала на стадион „Васил Левски“ сами говорят за представянето на клуба на национално и балканско ниво. Сред най-изявените медалисти на клуба са световните и европейски шампиони Амалия Колева (IV дан), Дюк Нуамеруе (II дан), Недялка Бачева (III дан), Антони Давидов (III дан), Анелия Милкова (I дан), Димитър Христов (II дан) и др. През последните 25 години в залите на клуба са преминали хиляди трениращи, на всякаква възраст. Основател на клуба е сахьоним Красимир Гергинов, носител на VII дан в таекуон-до ITF, дългогодишен международен инструктор и международен съдия, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 – 2013 г., дългогодишен треньор на националния отбор.

Какво е таекуон-до?  

Таекуон-до е начин на живот. Това е един от видовете бойни изкуства (самоотбрана без оръжие), но това не е всичко. Таекуон-до включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и самодисциплина. Това е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, който позволява, в резултат на интензивни физически и духовни тренировки, необичайно да се разшири диапазонът на индивидуалните възможности на човек. Таекуон-до е вид бойно изкуство, а съдържащите се в него дисциплина, техника и дух, са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм и целеустременост у тези, които го практикуват. Корейската дума ”Тае” означава ”изпълнение на удари с крака или в скок”, ”Куон” – ”юмрук” или нанасяне на удари или чупене с ръка, а ”До” – ”изкуство, път” – път на истината, който идва от древността, покрит със святост и мъдрост. Трите срички заедно съставят думата ”Таекуон-до” като система от духовни тренировки и техники на самоотбрана без оръжие, а също така и майсторски изпълнения на техники, удари, блокове и скокове, изпълнявани с голи ръце и крака, за поражението на един или няколко противника.

taeklondo1 „Аз искрено се надявам, че с помощта на таекуон-до, човек може да натрупа достатъчно сила, за да стане пазител на справедливостта, да се изправи срещу упадъка в обществото и да достигне най-високото ниво на облагородяване на човешкия дух. Воден от тази духовна цел, аз посвещавам бойното изкуство таекуон-до на хората по целия свят“, пише основателят на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи. И допълва, че философията на таекуон-до се основава на етични, морални и духовни принципи, на чиято основа хората може да живеят заедно, в хармония.

Създателят

Генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002), представител на висшето ръководство на корейската армия, създава таекуон-до като система за обучение на въоръжените сили и таекуон-до получава първото си разпространение точно в корейската войска. Впоследствие, благодарение на редица фактори и упорита работа, таекуон-до се превръща в най-разпознаваемата „корейска“ марка. Посветено на стремежа към мирен и хармоничен свят, таекуон-до остава преди всичко бойно изкуство. В основата му залягат ценности като: подкрепа за по-слабите и защитата на отечеството; ценности, характерни за източните бойни изкуства като –  преданост, уважение, дисциплина, стремеж към знание. В техническите му характеристики стоят принципите на карате, както и на древните корейски бойни стилове като хапки-до, тансу-до и др.

Създадената от генерал Чой Хонг Хи бойна система е пример за оригиналност и самобитност, надхвърлила националните граници, и получила световно признание. За развитието и по целия свят, в продължение на десетилетия, са работили милиони, отдадени на бойните изкуства мъже и жени. И в момента хиляди хора, по цял свят, облечени с бял до бок, отправят задължителния поклон „кион не“ в началото на тренировката си. След което пристъпват към стотиците повторения на богатството от техники, които предоставя таекуон-до, водени от първия от принципите към инструкторите и учениците, избран от създателя на таекуон-до – ген. Чонг Хой Хи: Никога не спирай да учиш!

taeklondo3Енциклопедията на Генерала

15-томната Енциклопедия на таекуон-до е създадена от генерал Чонг Хой Хи, за да съхрани оригиналния характер на таекуон-до при практикуването му. Тя прави обучението по таекуон-до модерно и ликвидира спекулациите с „тайни“ и „секрети“. Таекуон-до е съвременно бойно изкуство, което се опира на научните достижения на естествените науки, и на мъдростта, практиката, методологията и философията на древния Изток и специално – на Корея. Днес интернет позволява, буквално за минути, да се информираме за най-актуалните новости, включително и в областта на бойните изкуства. Едновременно с това, придържането към оригиналния характер на Енциклопедията, идва да ни покаже, че здравите основи, корените, търпението и упоритостта в изучаването на това, на практика, безкрайно познание, могат да разкрият неподозирани възможности за самите нас. Таекуон-до дава възможност за изява както на спортния и състезателния дух на тези, които го практикуват, така и на тези, които са привлечени от възможностите и знанието, което дават бойните изкуства.

Тренировката

Придържането към принципите на таекуон-до, специфичната корейска терминология, етикетът в тренировъчната зала, клетвата на таекуон-до, дисциплината, методологията – всичко това прави практикуващите по цял свят част от една общност, която надхвърля държавните граници, не признава различия по социално положение, раса, възраст, пол. Независимо дали изборът да се практикува таекуон-до е бил случаен или целенасочен, ако той е достатъчно мотивиран и дълготраен, винаги води след себе си удовлетворителни резултати – постигане на гъвкавост и физически качества, сила, увереност, дисциплина, спортни постижения, духовно развитие… Всеки трениращ може да продължи списъка за себе си.

България има уникалната възможност да черпи „от извора“, благодарение на уникалната методика за обучение по таекуон-до за всички възрастови групи, предоставена от корейските майстори, работили тук през годините. Делото им е доразвито от първите практикуващи таекуон-до в България, още преди началото на т.нар. преход.

taeklondo4Състезанията

В съвременното общество таекуон-до се развива едновременно като бойно изкуство и като състезателен спорт, като няма противоречие между двата аспекта. Състезателите по таекуон-до участват в национални и международни първенства, по календар, утвърден от международната и националните федерации, и изучават таекуон-до и като бойно изкуство. Несъстезателите го практикуват само като бойно изкуство. Днес стотици хиляди хора, по цял свят, практикуват таекуон-до – било като спорт, било като бойно изкуство, било – като система за подобряване на здравето и физическата форма. Най-силните състезатели в таекуон-до, разбира се, са от КНДР, но сред най-добрите са също така Русия, Чехия, Украйна. В последните години България е неизменно сред най-силните в този спорт, и при мъжете и жените.

Демонстрациите

Демонстрациите на таекуон-до на живо и клиповете в интернет често пъти показват изключително атрактивни и спиращи дъха техники. Да замахнеш срещу 4 стъклени бутилки с гола ръка, да счупиш с различни ударни повърхности 160 керемиди за 30 секунди, се иска да имаш “сърце”, а това се гради с много труд, желание и тренировки години наред.

“Тайната” на подобни майсторски изпълнения е само в многото и постоянни тренировки – казват тези, които са посветили живота си на това бойно изкуство.

This article has 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.