Чилийски футболен отбор сложи Палестина на екипа си

DeportivoPalestino

Столичният „Депортиво Палестино“ сложи Палестина на новите си екипи. Разбира се не буквално. Отборът от Сантяго замени традициония образ на цифрата едно със стилизирано картографско изображение на автономната област в Близкия Изток.

DeportivoPalestinoSravnenieВ следствие на акта от Чилийското еврейско общество реагира мигновено:

„Знаем, че ФИФА забранява подобни действия – заяви Жерардо Гродишер (Gerardo Gorodischer), президент на еврейската общност в Чили. – Недопустими са подобни политически асоциации, езикът на омразата и конфликтите от Близкия Изток да се вкарват в спортните среди.“

Гродишер поиска извинение от „Депортиво Палестино“ и забрана на фланелките от Националната футболна асоциация на Чили. Друг представител на еврейските среди Симон Визентал пък призова отборът от Сантяго да заплати глоба „за подклаждане на терористично намерение“.

PalestinoEKIP„Този акт на самодоволство от безотговорни мениджъри на „Палестино“ е обидно за цялата чилийска еврейска общност. Това е безпрецедентно „, написа Габриел Залински (Gabriel Zaliasnik), бившият президент на чилийската еврейска общност (CJC). Той добави още, че екипите подбуждат към насилие и омраза, като по този начин нарушават разпоредбите на ФИФА.
Отборът е основан през 1920 година от палестински имигранти в южната част на страната. През 1952 година клубът става професионален. В Чили е локализирана една от най-големите палестински общности в световен мащаб.
В отговор на евреите, Палестинската федерация на Чили също излезе с позиция:

„Ние отхвърляме лицемерието на онези, които обвиняват тази карта, но те ​​говорят за окупираната територия като спорна територия“

След като отборът на „Депортиво Палестино“ вече отнесе първата си глоба, от ръководството решиха да сложат образът на Палестина на лицевата страна на екипа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.