Трети българин е приет в Залата на баскетболната слава

Valentin LazarovТрети българин получи честта да бъде приет за член на Залата на баскетболната слава на международната федерация FIBA. Дългогодишният рефер и технически комисар Валентин (Тино) Лазаров е в „Клас 2013“, който ще бъде въведен на церемония на 19 юни в новопостроения Дом на бакетбола в Миес, на брега Женевското езеро в Швейцария.

81-годишният инж. Лазаров е съдия от 1950 г., а през 1958-а става международен рефер. Носител е на много награди, включително „Баскетболен Оскар“, а в момента е инструктор на FIBA, като е считан за един от най-големите специалисти по тълкуване на баскетболния правилник.

С първия клас – на 1 март 2007 г., в Залата на славата посмъртно бе приета легендата на женския ни баскет Ваня Войнова, а на 22 септември 2010-а член стана и един от най-големите рефери – Артеник Арабаджян, съдийствал на олимпийския финал при мъжете на олимпиадата в Мюнхен`72.

В „Клас 2013“ освен Лазаров са още 11 заслужили към световния баскетбол личности. От техническите лица това са бившият рефер Костас Ригас (Гър), както и ексшефът на европейския баскетбол Алдо Витале (Ит).

Най-много са бившите играчи. Те са анголецът Жан-Жак Консейсао (49 г.) – 7-кратен шампион на Африка, австралиецът Ендрю Гейз (47 г.) – шампион на НБА със „Сан Антонио“ през 1999 г., бразилката Паула Гонсалвеш (51 г.) – световна шампионка от 1991 г., сърбинът Зоран Славнич (63 г.) – олимпийски, световен и трикратен еврошампион с тима на Югославия, американците Дейвид Робинсън – Адмирала (47 г.) – двукратен олимпийски и двукратен шампион на НБА (със „Сан Антонио“), и Тереза Едуардс (48 г.) – 4-кратна олимпийска шампионка.

Към тях се присъединяват още легендарните треньори Пат Съмит (САЩ), Джон (Джак) Донъхю (Кан) и Чезаре Рубини (Ит).

Информация http://www.segabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.