Гласят даскалица по синтаксис за министър на спорта

MarinaGeorgievaНоминираният за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски предлага в новия кабинет да има министерство на младежта и спорта, което да оглави Мариана Георгиева.

Това предвижда проекта за състав и структура на кабинета, представен днес от Орешарски. Д.ф.н. Мариана Георгиева-Бенчева е българист, професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките. Тя чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Научните интереси на проф. Георгиева са в областта на когнитивния синтаксис и на философията на езика, по-специално на граматиката на менталността.

Тя стана известна и с изказването си, че ще се бори за това децата ни, когато ходят на училище, заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език, който, ако се има предвид, че речта бе държана пред симпатизанти на ДПС пред Демир баба теке, би следвало да е турския. 

С това решение Орешарски затвърждава впечатлението, че БСП и ДПС не държат осбоено на спорта и развитието му у нас. За щастие ведомството ще запази статута си на министерство и няма да се преобразува отново в агенция, каквито слухове се появиха.

Гласуването на новия кабинет ще бъде в сряда.

ВИДЕО ОТ РЕЧТА НА ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.